Sarkazam, buntovništvo, neiscrpni govori

Taman kad pomislimo da je kod nas u sabornici cirkus... pogledajte top 5 političkih ispada sa skupštine UN-a

19.9.2018. u 11:56/ Vijesti.hr

Kada si političar, bitno je istaknuti se, a ove situacije primjer su kako postići dobivanje pažnje i ubijanje monotonije.

Organizacija Ujedinjenih naroda trenutno broji 192 članice. Ako je za govornika iz svake države predviđeno 15 minuta govora na skupštini, možete i sami predvidjeti koliko vremena prođe slušajući ih. Nije ni lako pratiti svaki - zato je bitno istaknuti se, a ove situacije primjer su kako postići ubijanje monotonije.

1. Gaddafijev produženi govor

Bivši libijski vođa Muammar al-Gaddafi si je odlučio priuštiti koju minutu više - 23. rujna 2009. godine održao je govor dugačak 96 minuta. Trebalo mu je 17 minuta da dođe do glavne točke te je pozivao na afričko sjedište u Vijeću sigurnosti. Vabirući kopiju UN-ove povelje, osudio je stalni postav Vijeća sigurnosti koji kaže kako potiče tretman drugih zemalja kao "građane druge klase".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Menonov još duži govor kojeg je primjetio i sam Guinness

Ipak, najduži govor ikada, prema Guinnessovim svjetskim rekordima, dan je u UN-u 1957. godine od strane indijskog političara VK Krishna Menon, koji je govorio gotovo osam sati braneći indijsku poziciju na Kašmiru.

Upravo se čita

Image
trener svih trenera

UŽIVO Nakon duge i teške bolesti umro je Ćiro. Cijela Hrvatska oprašta se od legendarnog trenera

Tijekom ovog 8-satnog maratonskog govora srušio se od iscrpljenosti te je morao biti hospitaliziran. Nakon toga, kad se vratio iz bolnice, nastavio je još jedan sat dok je liječnik pratio krvni tlak. Ovaj je govor igrao ključnu ulogu u obrani indijske pozicije i rješavanju pitanja Kašmira od strane UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. "Došao je vrag"

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez gorkim je sarkazmom napao predsjednika Busha prije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 20. rujna 2006., prikazujući ga kao "vraga" koji misli da je "vlasnik svijeta".

"Jučer je došao vrag", rekao je Chávez, aludirajući na nastup gospodina Busha pred Općom skupštinom prije njega. "Upravo ovdje. Upravo ovdje. A još uvijek danas osjetim miris sumpora, ovaj stol kod kojeg sada stojim ispred. " Zatim je napravio znak križa, sklopio ruke zajedno kao u molitvi i pogledao prema stropu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Odlazak  sa skupštine 

Američko izaslanstvo izašlo je iz prostorije kada je Mahmud Ahmadinežad, bivši predsjednik Islamske Republike Iran, izjavio da su "arogantne ovlasti" zaprijetile svima koji su ispitivali Holokaust i napade 11. rujna na Sjedinjene Države sa sankcijama i vojnim akcijama. Ostala zapadna izaslanstva, uključujući cijelu delegaciju EU brzo su napravili isto - izašli. Optužio je Sjedinjene Države da koriste "tajanstvene" napade 11. rujna 2001. godine kao izgovor za pokretanje ratova o Iraku i Afganistanu.

5.  Hruščovska cipela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikita Hruščov je 12. listopada 1960., pokazao svijetu kako na sebe privući pažnju. Naime, htio je još jednom govoriti, ali činilo se da ga Frederick Henry Boland, predsjednik sjednice UN-a, zanemaruje. Tada je Hruščov skinuo jednu od svjetlosnih čizama koje je nosio i počeo je udarati po stolu. To je trenutak koji je ušao u svjetsku povijest kao poznata Hruščovska cipela. Kongresna dvorana Ujedinjenih naroda nikad prije nije vidjela takvu scenu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
savjet zlata vrijedan

Ako želite imati više novca, prestanite raditi ovih 9 stvari

Više s weba