'najgore su morske struje'

U manje od sat vremena čak 2400 ljudi preplivalo Bospor u transkontinentalnoj utrci

Image

Plivač

Foto: Thinkstockphotos.com

Utrku je organizirao Turski olimpijski odbor.

23.7.2018. u 14:02/ Hina

Obično načičkan tankerima i trajektima, Bospor je u nedjelju bio zatvoren za plovidbu radi utrke u kojoj je sudjelovalo 2400 plivača.

Transkontinentalna utrka, u organizaciji Turskog olimpijskog odbora, vrlo je popularna i ove je godine privukla plivače iz 55 zemalja, spremne suočiti se s jakim strujama u tjesnacu širokom 6,5 kilometara koji dijeli Aziju i Europu.

Sudionike 30. utrke trajekt je najprije prebacio na azijsku stranu u istanbulsku četvrt Kalinca, na start s pontona. Plivajući svim mogućim stilovima, otuda su krenuli prema četvrti Kurucesme na europskoj strani, blizu mosta koji nadsvođuje tjesnac.

"Najgore su morske struje", rekla je Viktoria Rečetilova, jedna od brojnih Rusa koji su sudjelovali u utrci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plivače je zbog sigurnosti cijelim putem pratio spasilački brod. Osman Sirin, 46-godišnji Turčin, na cilju je pucao od sreće. "Meni su najteži bili valovi, posebno u zadnja dva kilometra", rekao je. "Nema lijepšeg nego biti ovdje, na europskoj strani"

Pobjedniku, ciparskom Turčinu Dogukanu Ulacu, trebalo je do cilja 46 minuta i 18 sekundi. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Turkinja Hilal Zeynep Sarac koja je tjesnac preplivala za 50 minuta i 30 sekundi.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Tko je žabar, a tko šljivar?

Pogrdni nazivi u Hrvatskoj: Znate li tko su Vlaji, boduli, krkani, balije, žabari i dotepenci?

Više s weba