ne vjerujte uputama proizvođača

Uz ove trikove savršeno operite rublje i skratite vrijeme sušenja

Image
Foto: Thinkstock

Prema tvrdnjama Australke Shannon Lush koja je svojevrsni guru domaćinstva upute nisu dobre, odnosno koristimo previše deterdženta i omekšivača

20.9.2018. u 11:39/ Život i stil

Kada je riječ o pranju odjeće mnogi od nas drže se uputa o količini deterženta koje su navedene na pakiranju. Prema tvrdnjama Australke Shannon Lush koja je svojevrsni guru domaćinstva upute nisu dobre, odnosno koristimo previše deterdženta i omekšivača. Naravno, proizvođaču je to u interesu.

Deterdžent

"Više sapuna ne znači čišću odjeću. To tako ne funkcionira jer je baza sapuna mast. Ako odjeća upije previše sapuna privlačit će prljavštinu. Isto kao kad sapunicom perete stakla. Odjeća će se brže uprljati ako je tretirate s više deterdženta", objašnjava Lush.

"Ručnici koji su oprani s previše deterdženta, a potom još tretirani omekšivačem i osušeni u sušilici, nisu dobro oprani. Da, izađu oni iz sušilice mekani i mirišljavi, ali to je tako dok se ne ohlade. Kada se ohlade, masnoća se stvrdne,a kemikalije koje su u njoj mogu izazvati alergijske reakcije", dodaje. Lush kaže da treba koristiti jednu osminu preporučene doze detrdženta za rublje.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Omekšivač

Što se tiče omekšivča, treba ga izbaciti. "Omekšivač sadrži ulja koja se upiju u tkaninu i proces sušenja se produljuje. Umjesto omekšivača koristite ocat i sodu bikarbonu. U svako pranje dodajte žličicu vinskog octa i sode. ne brinite, miris octa se neće osjetiti, a roba će biti čista i mekana. 

Osim što ćete time napraviti uslugu svome zdravlju jer kožu nećete izlagati kemikalijama, vrijeme sušenja skratit ćete za trećinu. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
najbolji prijatelj

20 totalno cool zanimljivosti o psima: Ova pasmina će vam najprije pronaći srodnu dušu

Više s weba