ovo se zaista dogodilo...

[UZNEMIRUJUĆE] 20 zastrašujućih činjenica o Černobilu koje ne preporučujemo da čitate kasno po noći

Image
Foto: Reddit/Wikipedia/Twitter

'Černobil' nova je serija na HBO kanalu i već sada ruši sve rekorde gledanosti. Po mnogima je bolja čak i od nedavno završene 'Igre prijestolja'. Inspirirana je Černobilskom katastrofom, sovjetskom nuklearnom nesrećom koja se 1986. godine dogodila u bivšoj Sovjetskoj Ukrajini na sjeveru zemlje, uz samu ukrajinsko-bjelorusku granicu. Dana 26. travnja 1986., kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom, uzrokovana je eksplozija koja je uništila jedan od četiri reaktora u takozvanoj Černobilskoj nuklearnoj elektrani. Posljedica eksplozije nije nalikovala eksploziji nuklearne bombe, ali je relativno manja eksplozija učinila štetu na reaktoru koji će potom otpustiti velike količine radioaktivne prašine, otprilike devet puta jače kontaminacije nego prilikom eksplodirane bombe u japanskom gradu Hirošimi, no i danas nakon nekoliko desetljeća, ta radioaktivna prašina nije u potpunosti nestala. Donosimo vam 20 zastrašujućih činjenica o Černobilu koje ne preporučujemo da čitate kasno po noći (pročitajte ih klikom na 'SLJEDEĆA')

12.6.2019. u 13:35/ Buzzara.hr

Vasilij Ignatenko, jedan od prvih vatrogasaca koji su se odazvali na požar u nuklearki, patio je dva tjedna nakon eksplozije i polako umirao zbog radijacije.

(HBO)

https://img.buzzfeed.com/buzzfeed-static/static/2019-06/10/16/asset/buzzfeed-prod-web-06/sub-buzz-17580-1560198644-7.png?crop=990%3A615%3B222%2C50&downsize=700%3A%2A&output-quality=auto&output-format=auto

Izlučivao je krv i sluznu stolicu više od 25 puta dnevno i kašljao dijelove vlastitih unutarnjih organa...

2/4

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kad se zasvrbi, počeši se!

Ljubav u doba interneta: TOP 10 stranica koje Hrvati koriste kad osjete potrebu za 'razmnožavanjem'

Pročitajte još

Image
Kad se zasvrbi, počeši se!

Ljubav u doba interneta: TOP 10 stranica koje Hrvati koriste kad osjete potrebu za 'razmnožavanjem'

Više s weba