slatko, a zdravo

Znanstvenici otkrili da čokolada smiruje kašalj bolje od sirupa

Image
Foto: Thinkstock

Važno je da je tamna, odnosno da ima 70 posto kakaa. Osim što blagotvorno djeluje na grlo, odlična je i za raspoloženje

24.10.2016. u 14:40/ Vijesti.hr

Tamna čokolada puno je učinkovitija za kašalj od meda, čaja i limuna, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

Znanstvenici su podijelili u dvije skupine osobe koje boluju od kroničnog kašlja. Jednoj skupini dali su lijek kojem je glavni sastojak kakao, a drugoj sirup protiv kašlja. Rezultati su pokazali  da je u ublažavanju kašlja djelotvorniji kakao.

Razlog tome je teobromin kojeg pronalazimo u kakau, a puno je djelotvorniji u ublažavanu kašlja od kodeina, kojeg nalazimo u ostalim lijekovima protiv kašlja. Uz to, kakao je gušćiod sirupa i stvara zaštitni sloj na grlu, kao što to čini med.

Stoga, jedina dobra stvar kod prehlade je ta što možete s razlogom jesti čokoladu. Ali zapamtite, to mora biti čokolada koja sadrži barem 70 posto kakaa. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
spreman do 2029. godine?

Rolls-Royce dobio 2,9 milijuna funti za izgradnju nuklearnog reaktora na Mjesecu

Više s weba