Arapski konji stari su oko 4 500 godina

Arapski konj - vatreni ljepotan

Image
Foto: pexels.com

Arapski konj potiče s Arapskog poluotoka. Visokim repom i karakterističnim oblikom glave, jedna je od najprepoznatljivih rasa konja u svijetu.

24.7.2017. u 10:51/ Život i stil

Arheološki pronalasci arapskog konja stari 4 500 godina, a koji su nalik na današnje arapske konje, ukazuje da je rasa arapskih konja jedna od najstarijih rasa konja.

Arapski konji imaju široko čelo i glavu u obliku klina. Imaju velike izražajne oči sa dugim trepavicama, a često na čelu imaju blagu izbočinu koja sinusima daje dodatne kapacitete koji im olakšavaju disanje u pustinjskoj klimi.

Arapski konji doseđu težinu od 400 - 450 kilograma i visinu između 145 - 155 centimetara. Arapski konji po svijetu su se počeli širiti ratovima i trgovinama kao i ukrštavanjem sa drugim pasminama radi poboljšavanja određenih osobina kao što su izdržljivost, brzina, jake kosti.

U skoro svakoj rasi današnjih jahaćih konja može se naći arapski konj. Arapski konji posjeduju nevjerojatnu izdržljivost i izuzetno su inteligentni, a poznati su po vatrenom temperamentu. Arapski konji najčešće su riđe, sive i kestenjaste boje, a rjeđe su crni.

Arapski konji spadaju među deset najpopularnijih rasa konja na svijetu, a najčešće se koriste u raznim konjičkim aktivnostima kao što je disciplina daljinskog jahanja. Poznati su po gracioznim, lebdećim pokretima koji su skladni i gipki.

O arapskim konjima postoje tri legende, dvije arapske i beduinska. Jedna arapska legenda kaže da je Alah arapskog konja od daška južnog vjetra, a Muhamed je nomadskim plemenima rekao da pasminu ne miješaju s krvi drugih pasmina.

Druga arapska legenda govori o stvaranju arapskog konja. Kada tvorac svijeta odluči stvoriti konja, reče vjetru: „Ti ćeš mi roditi biće koje će nositi moje štovatelje. Njega će ljubiti i poštovati moji robovi. Neka bude na strah svima koji ne poštuju moju zapovjed.“ I tako stvori konja i reče mu: „Tebe sam napravio bez premca! Sva blaga svijeta leže među tvojim očima. Ti ćeš pod svoja kopita baciti neprijatelje, a prijatelje ćeš nositi na svojim leđima. To neka bude mjesto odakle će se molitva k meni uzdizati. Neka si sretan na čitavoj zemlji i budi ispred svih ostalih stvorenja, i ljubav gospodara zemlje neka pripada tebi. Ti ćeš letjeti bez krila i pobjeđivati bez mača!“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beduinska legenda kaže kako su nakon dugog putovanja pustinjom došli do vode i svoje arapske konje su pustili da se napiju vode. Prije nego su konji stigli do vode, beduini su ih pozvali natrag. Vratilo se samo pet arapskih konja, koji su postali temeljni konji beduina, koji su svoju liniju prenosili na potomke.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mravi i ostali kukci

Zanimljive činjenice o mravima - koliko mrav ima nogu?

Više s weba