Ptice

Atraktivna jarebica kamenjarka

Image

Jarebica kamenjarka

Foto: www.pixabay.com

Jarebica kamenjarka je vrlo atraktivna ptica, a dolazi iz skupine poljskih kokoški. Ova vrsta jarebice uglavnom živi na kamenjarima u manjim jatima

3.9.2018. u 22:40/ Život i stil

Jarebica kamenjarka (lat.Alectoris graeca) voli otvorene prostore kamenjara, ispresijecane grmljem i drvećem. Stalno je na oprezu dok se provlači krškim kamenjarima. Ova vrsta jarebice ne pripada selicama. 

Tijelo joj je okruglasto, mase do 600 g. Leđa su joj svijetlosmeđa, prsa siva, a trbuh je žućkast s nepravilnim crnim šarama. Vrhovi su krila tamni, a podrepna su pera crvenkasta. Vrat joj je bijel i odijeljen od ostatka tijela debelom crnom crtom. Ima crveni svinuti kljun kao u grabljivice, a jake noge su joj crvene.

Jarebica kamenjarka na pašnjacima i makiji hrani se izdancima biljaka, sjemenkama, bobicama, ali voli i kukce. Uglavnom hranu nalazi u stjenovitim predjelima s malo vegetacije.

Korača na tlu, skrivajući se u vegetaciji. Često je na nišanu lovaca. Zatreba li, može potrčati, ali i bučna je dok brzo prelijeće kratke udaljenosti. Lovna je sezona za ovu pticu otvorena od 1. studenog do 15. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jarebica kamenjarka pari se potkraj ožujka, pa u travnju ženka snese do 16 jaja na kojima sjedi do 24 dana. Gnijezdo je obično vrlo neugledno, dobro je skriveno i s dobrim pogledom na okolicu i moguće neželjene goste. Pri opasnosti, žestoko će se boriti da udalji grabežljivca od gnijezda.

U našim krajevima nalazi staništa u Hrvatskom primorju i cijeloj Dalmaciji, pa je tako možemo vidjeti na obali, otocima i u zaleđu. Često dođe od razine mora do planinskih predjela. 

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO!

Prvi put za naše kamere progovorio HGSS-ovac napadnut na Platku: 'Sve mi je stresno'

Jarebica kamenjarka najčešće nastanjuje Alpe i njihova područja, brda južne i srednje Italije i dijelove Balkanskog poluotoka. Naraste oko 36 cm, a raspon krila joj dostiže 60 cm. Perje joj je sivo-pepeljasto, osim na trbušnom dijelu gdje prevladava bijela boja s crnim šarama.

Hrani se pupoljcima, sjemenkama, kupinama, raznim vrstama insekata, puževima i sl. Pari se u proljeće, točnije krajem ožujka te cijeli travanj. Ženka tada snese  od 10-15 bijelih jaja, 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaja jarebice kamenjarke po sebi imaju specifične crvenkaste pjege, a ležanje na jajima traje od 24 do 26 dana. 

Jarebice kamenjarke žive u prosjeku 8 godina, ali na žalost imaju veliki broj prirodnih neprijatelja: lisice, kune, tvorove, mačke, ptice grabljivice itd. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kućni ljubimci

Kako očistiti mačku od buha?

Više s weba