NAJPOZNATIJE VRSTE BIŠONA

Razlozi zašto je bišon pas kojeg morate imati

Image
Foto: Pixabay

Zanima vas kakav je bišon pas i je li idealan za vas? U nastavku saznajte osobine i karakteristike bišona

21.3.2017. u 15:38/ Život i stil

Bišon je zanimljiv pas kojega možemo sve češće vidjeti i na našim prostorima. Smatra se da pasmina bišona dolazi iz zapadnog Mediterana, točnije talijanskog i španjolskog priobalja gdje su davnih godina uvezeni s daleke Kube. U 18. stoljeću postali su izrazito popularni u Europi, posebno u Francuskoj, a legenda kaže da je čak i veliki Napoleon imao bišona za kućnog ljubimca.

Najpopularnije vrste

Razlikujemo nekoliko različitih pasmina bišona, od kojih su dvije najpopularnije: havanezer (havanski bišon) te kovrčavi bišon. Iako su karakterno vrlo slični, ono po čemu se najviše razlikuju jest izgled, odnosno dlaka.

Havanezer ili havanski bišon pripada skupini malih pasa. Prepoznatljiv je po malenom tijelu prekrivenom izrazito dugom dlakom. Što se tiče njegovog karaktera, havanezer je vrlo inteligentna pasmina koja brzo uči. Brzo se prilagođava svojoj okolini te se odlično slaže sa svim ukućanima, pa i drugim kućnim ljubimcima. Havanezeri u prosjeku žive do 15 godina.

Kovrčavi bišon izgleda poput plišane igračke, a zbog svoje bujne kovrčave dlake mnoge podsjeća na ovčicu. Tijelo ovog bišona nešto je tamnije nijanse, dok je dlaka snježno bijela. Nastao je križanjem psa pudlice sa španijelom ili barbetom, na što jasno ukazuje specifična dlaka. Ova pasmina vrlo je društvena i voli malu djecu pa se bez problema preporučuje mladim obiteljima. Životni vijek, baš kao i kod havanezera, iznosi od deset do 15 godina.

Važnost pravilne njege

S obzirom na to da je bišon pasmina poznata po izrazito dugoj i osjetljivoj dlaci, njega iste nezaobilazna je stvar. Trebalo bi ga od malih nogu privikavati na dnevnu rutinu koja će ga pratiti tijekom života.

Da bi bišon sačuvao divan izgled svoje dlake, potrebno ga je redovito četkati. Temeljito četkanje spriječit će zapetljavanje dlake, ali i nakupljanje opasnih bakterija. Pse s duljom dlakom trebalo bi češljati jednom dnevno, dok je one s kraćom dlakom dovoljno češljati svaki drugi ili treći dan.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Šumske životinje

Znate li kakve su osobine vuka?

Više s weba