ŽIVOTINJSKI SVIJET

Brazilski lutajući pauk: ugrizi i druge činjenice

Image
Foto: Pixabay

Brazilski lutajući pauk, nazvan još i naoružani pauk ili banana pauk, je vrsta obrambenog i vrlo otrovnog pauka kojeg možemo naći u tropskim predjelima Južne i Centralne Amerike

6.10.2019. u 14:45/ Život i stil

Brazilski lutajući pauk pripada rodu Phoneutria, što na grčkom jeziku znači „ubojica“ i njegov ugriz može biti vrlo smrtonosan za ljude, posebno djecu. Guinnessova knjiga svjetskih rekorda 2010. godine prozvala je brazilskog lutajućeg pauka najotrovnijim na svijetu. 

Veličina i karakteristike

S tijelom koje doseže i do čak pet centimetara i rasponom nogu koje doseže oko 15 centimetara brazilski lutajući pauk pripada među najopasnije životinje na svijetu. Vrste se najčešće razlikuju prema boji i, premda su sve dlakave, najčešće su smeđe boje s crnom mrljom na trbuhu. 

Ponašanje

Kada je ponašanje u pitanju, samo ime govori o njima. Naime, oni ne grade mreže nego noću lutaju po šumskom podu i aktivno love svoj plijen. Metoda napada im je iz zasjede izravnim napadom. Tijekom dana brazilski lutajući pauk skriva se ispod trupaca ili u pukotinama. Jedu insekte, druge pauke, male vodozemce, miševe i gmazove. Zbog toksičnosti njihovog ugriza ova vrsta ima reputaciju agresivnih paukova, no to je ponašanje zapravo njihov obrambeni mehanizam. 

Brazilski lutajući pauk: Parenje

Kao i kod gotovo svih vrsta pauka, tako i kod brazilskog lutajućeg pauka, ženka je veća od mužjaka. Mužjaci su ti koji oprezno prilaze ženkama kako bi se parili te kako bi privukli pažnju izvode ples i bore se međusobno oko ženke. Ženka je vrlo često izbirljiva i odbija mužjake prije nego odabere jednog s kojim će se pariti. No, jednom nakon odabira mužjak mora biti oprezan jer ženke često napadaju mužjake na kraju kopulacije. Ženka je tada u mogućnosti spremiti spermu u zasebnu komoru dok ne bude spremna oploditi jajašca. Brazilski lutajući pauk u prosjeku živi jednu ili dvije godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugriz

Otrov koji proizvodi brazilski lutajući pauk uzrokuje gubitak kontrole nad muskulaturom i velike probleme sa disanjem koje pak dovodi do paralize i gušenja. Također, njihov otrov uzrokuje intenzivnu bol a može izazvati čak i erekciju koja traje satima, a nakon koje slijedi doživotna neplodnost.

Više s weba

Pročitajte još

Image
LJUBIMCI U VAŠEM DOMU

Vidra kao kućni ljubimac

Više s weba