Kukci

Bumbar kukac - simpatičan i vrlo koristan kukac

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Bumbar kukac je dobroćudni kukac koji nije agresivan kao pčela ili osa. Pustite bumbara da vas onjuši, kada ovaj kukac zaključi da niste cvijet, odzujati će dalje

7.9.2018. u 0:21/ Život i stil

Ako vam se dogodi da bumbar kukac počne zujati oko vas, nemojte mahati rukama jer ćete ga uplašiti. Bumbar je jedan dobroćudni kukac pa mu pomozite da mirno ode svojim putem.

Bumbari (Bombinae), kao i pčele su zadružni kukci iz porodice pčela (Apidae) iz reda opnokrilaca. Tijelo im je široko i dlakavo, crno, sa žutim, bijelim ili crvenkastim pojasima.

Bumbar kukac ima dug i oštar žalac, a nakon uboda ne ugibaju. Uglavnom žive u jednogodišnjim zadrugama u podzemnim rupama. Bumbar kukac oprašuje bilje, napose voćke i djetelinu.

Najpoznatiji su zemni bumbar (Bombus terrestris) i vrtni bumbar (Bombus hortorum). Kako to svake jeseni biva, s prvim hladnoćama, oplođene kraljice traže mjesto za hibernaciju u sigurnosti.

U proljeće, kada zatopli i prestanu mrazovi, kraljica će se probuditi iz dugog sna i krenuti u osnivanje nove kolonije. Prvo će potražiti odgovarajuće mjesto za izgradnju gnijezda. Mjesta na kojima će osnovati koloniju variraju u odnosu na vrstu bumbara, a kako postoji preko dvjesto vrsta bumbara, stoga i mjesta osnutka kolonija dosta  variraju.

Najviše vrsta gnijezdi se u zemlji. Najčešće je to neka napuštena mišja rupa ili mračni prostor ispod kamena. Kada pronađe odgovarajući prostor, obložit će ga suhom travom i mahovinom pa krenuti skupljati polen i nektar kojim će hraniti mlade.

U svoje novo gnijezdo kraljica, polaže oko šest jaja u loptici od nektara i voska. Njime štite svoje ličinke. Te ličinke se za nekoliko dana razviju u potpuno odrasle radilice (ženke). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gnijezdo je u daljnjem razvoju sve dok ne dosegne odgovarajuću veličinu za svoju vrstu. To obično dosegne u kasno proljeće ili ljeto. Kraljica tada počinje lijegati neoplođena jaja koja se kasnije razviju u trutove. U isto vrijeme nese i oplođena jaja iz kojih se razviju nove kraljice, a nakon toga se događa i parenje.

Trutovi nemaju žalca. Njihova jedina uloga je nastavak vrste, pa nakon što se razviju odlaze iz gnijezda živjeti neovisno u potrazi za neoplođenom kraljicom. 

Kada nastupe prve oštrije hladnoće svi neovisni trutovi, kraljica i sve njene radilice umiru. Samo su oplođene mlade kraljice te će u hibernaciji preživjeti zimu i u proljeće nastaviti životni ciklus. Najveći neprijatelj bumbara je čovjek.

Bumbar kukac teško podnosi kemikalije koje se koriste na usjevima za sprječavanje nekih drugih štetočina jer imaju vrlo sličan metabolizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PITALI SMO VAS

Pernar među najnegativnijim političarima zbog Zambije? Vi kažete da je samo skupljao političke poene, a koštat će ga

Bumbari su izuzetno važni oprašivači crvene djeteline i drugih biljaka s dubokim cvatom. Najbolja potvrda toga su godine kada se bumbari u prirodi jave u većem broju, tada se i prinos leguminoznih biljaka povećava višestruko.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
prehrana leptira

Znate li čime se hrane leptiri?

Više s weba