Kućni ljubimci

Da li su male zmije dobar izbor za kućnog ljubimca?

Image

hrana za zmije

Foto: www.pixabay.com

Male zmije ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu pa im prilikom odabira staništa morate osigurati dostupnost sunčeve energije ili neki drugi izvor topline

23.10.2018. u 11:18/ Život i stil

Zmije (grč. Ophidia, lat. Serpens) su podred unutar razreda gmazova čije je hladno i suho tijelo prekriveno ljuskama. Male zmije vuku podrijetlo od predaka koji su ličili na guštere, no jako im se izdužilo tijelo, a noge su im reducirane pa se kreću vijugajući.
Ono čime se zmija odlikuje je mimikrija: svojom bojom i oblikom podražava okolinu u kojoj žive, što joj predstavlja izuzetnu zaštitu od neprijatelja.
Zmije žive širom svijeta i u vrlo različitim okolišima, od brdskih područja do slatkih voda i mora. Većina zmija nije opasna za čovjeka, no neke od njih imaju poseban zub povezan s otrovnom žlijezdom. Zmije otrovnice opasne su čim se izlegu iz jajeta.
Mlade zmije se izlegu s dostatnom količinom otrova. One ne rasipaju uzalud ovu vrijednu tekućinu. Posjeduju sposobnost da reguliraju količinu otrova. Kod nekih vrsta potrebni su i tjedni da se opet stvori otrov.

Zmija kod većine ljudi izaziva strah i gađenje, ali postoje i oni koji smatraju da je zmija simbol plodnosti i rađanja i oni koji ih žele imati kao kućne ljubimce.

U svijetu postoji oko 2.800 različitih vrsta zmija. Ne mogu se sve vrste čuvati kao kućni ljubimci, a one koje se najčešće čuvaju potiču iz porodica Boaidea, Pythonidae i Colubridae.
Iako danas možete bilo koju vrstu nabaviti preko interneta, najbolje bi bilo da ako želite zmiju za kućnog ljubimca, nabavite one iz porodica koje spadaju u male zmije.
Dok se male zmije mogu smjestiti u terarij od 75 litara, većima je potrebno oko 200 litara.
Kukuruzna zmija je primjerak koji spada u male zmije.
Ova vrsta je odličan izbor za početnike, poslušna je, lako se održava i jednostavna je za rukovanje. Ova mala zmija ipak može dostići veličinu od jednog i po metra, a životni vijek iznosi oko 20 godina. Jeftine su, ali imajte u vidu da će vam na održavanje otići dosta novca. 
Za kukuruznu zmiju potreban vam je terarij od najviše 75 litara. S obzirom na to da male zmije često vrše nuždu u vodi, neophodno je da se ta voda odmah očisti.

Zmijama je vrlo važna temperatura, koja ne smije previše varirati, pa je za kukuruznu zmiju idealna temperatura od 29 stupnjeva. Kukuruzne zmije su navikle na umjerenu klimu, tako da bi im tropske temperature smetale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i drugi egzotični kućni ljubimci, i male zmije se moraju držati u terariju. Kako su po prirodi hladnokrvne životinje, grijanje terarija i prisustvo UV lampi i rasvjete je neophodno. 
Kada je ishrana zmija u pitanju morate biti upućeni u njihovu starost. Male zmije se hrane isključivo miševima, posebno u početku.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Više s weba

Pročitajte još

Image
Životinje

Koje životinje spavaju zimski san?

Više s weba