Sisavci i vodozemci

Europska vidrica - Europska vrsta kune kojoj prijeti izumiranje

Image

europska vidrica

Foto: www.pixabay.com

Europska vidrica ili nerc životinja je porijeklom iz Europe i vrsta je kojoj prijeti izumiranje, a više o tome kakva je životinja europska vidrica pročitajte u nastavku

15.7.2019. u 20:29/ Život i stil


Europska vidrica je vrsta iz porodice kuna porijeklom iz Europe. Spada u krznaše i poznata je i kao nerc životinja od koje se dobiva poznato krzno.
Nerc krzno je dakle krzno europske vidrice koje je tamnosmeđe do crne boje, s uskim bijelim rubom oko usana. 
Prema plemenitosti, krznaši i njihova krzna dijele se na plemenite (vidrica, kuna, činčila, polarna i srebrna lisica, dabar, vidra), poluplemenite (nutrija, crvena lisica, rakun, ris, ondatra) i obične (vjeverica, kunić, divlja mačka, krtica, hrčak). 

Europska vidrica živi uz vodu i hrani se uglavnom žabama, rakovima i ribama koje lovi u vodi, te malim glodavcima, pticama i kukcima.

Mužjak je dugačak oko 430 milimetara, a ženka dosegne 400 milimetara. Europska vidrica je okretna i brza te spretno roni i pliva.

Europska vidricanalazi se na popisu kritično ugroženih životinjskih vrsta zbog smanjivanja broja jedinki. U protekle tri generacije, broj pripadnika ove vrste smanjen je za 50%, a predviđa se da će tijekom iduće tri generacije taj postotak porasti na 80%.
Autohtona europska vidrica (Mustela lutreola) izumrla je, a ona koja se uzgaja širom Europe potječe od američke vidrice (Mustela vison). 
Razlozi tome što europska vidrica izumire su kombinacija faktora, kao što su klimatske promjene, bolesti, uništavanje staništa, ali prvenstveno njihovo ubijanje i uzgoj u zatočeništvu radi mode, odnosno krznenih bundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
KUĆNI LJUBIMCI

Prehrana kod maltezera: Kako ga hraniti?

Više s weba