UPOZNAJTE PASMINU

Francuski buldog: prosječni životni vijek francuskog buldoga

Image
Foto: Pixabay

Prosječni životni vijek francuskog buldoga kreće se oko deset godina, iako većina buldoga živi i mnogo kraće

1.11.2017. u 17:14/ Život i stil

Francuski buldog trenutno je jedna od najomiljenijih i najpopularnijih pasmina u svijetu. Da bismo vas upoznali s francuskim buldogom, za vas smo izdvojili po čemu se najviše ističe ova posebna pasmina.

Francuski buldog, kao što se po njegovom imenu i može zaključiti, porijeklom je iz Francuske. Danas ga možemo pronaći u svim dijelovima svijeta, a vrlo je popularan i u Hrvatskoj. Ova pasmina zanimljiva je po uspravnim ušima kojima se razlikuje od većine pasa. Standardom su prihvaćene tri boje francuskih buldoga, a to su bridle, fawn te pied boja.

Tijelo im je vrlo skladno i mišićavo zbog čega je i njihova kilaža nešto veća. U prosjeku teže od deset do 13 kilograma, time da su ženke uvijek nešto lakše i sitnije. Dlaka im je kratka i sjajna koju nije potrebno šišati.

Ova pasmina vrlo je privržena svom vlasniku i ne voli dugo ostajati sama. Francuski buldog uvijek će vas pratiti na svakom koraku, a odličan je i s djecom. Zahtijeva mnogo pažnje zbog čega nije kućni ljubimac za svakoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče njihovog zdravlja i životnog vijeka, tu su dosta problematični. Kao pasmina su vrlo osjetljivi zbog čega često znaju imati probleme s ušima, očima, kožnim alergijama, kukovima te srcem. Prosječni životni vijek francuskog buldoga iznosi od deset do 12 godina, iako velik broj buldoga zbog nekontroliranog uzgoja živi mnogo kraće.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
'ZBUNJEN SAM I SMETEN'

Zavadlav pisao sutkinji: 'Ne pada mi na pamet baviti se vašim pitanjima, ne mislim gubiti vrijeme na vas'

Više s weba

Pročitajte još

Image
samotnjaci aktivni noću

Znate li što jede jež?

Više s weba