Jahanje i konji

Islandski konj kao jedna od najzanimljivijih pasmina

Image

islandski konj

Foto: www.pixabay.com

Islandski konj je pasmina konja razvijenog na Islandu. Iako su ti konji mali, ponekad tek veličine ponija, islandski konj je ipak registriran kao konj

1.8.2018. u 10:42/ Život i stil

Islandski konj je jak, izdržljiv i pouzdani konj, lake i skladne građe, atletskog, snažnog i elastičnog tijela, a izuzetnog karaktera. Iako ga koriste pastiri kao teretnog  konja, ipak kada govorimo o sportskom rekreacijskom konjskom jahanju prvenstveno mislimo na islandskog konja.

Domovina islandskih konja je prekrasni Island, a islandski konji su dugovječni i izdržljivi.

Islandski konj se uzgaja već 1000 godina i to je vrlo temperamentna "putujuća" životinja. To je prekrasni konj, s kongenitalnom željom za trčanjem za koju je uvijek spreman dati sve. Ponekad se teško nosi se s takvim samopouzdanjem, tako da po prirodi islandski konj nisu konj za djecu i neiskusne jahače, a oni koji ga ne poznaju ga često pogrešno razumiju.

Iako je islandski konji relativno mali (130 do 145 cm) i težine između 300 i 400 kg, pogrešno je misliti da su prikladni samo za djecu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najvažnijih osobina samog tijela islandskog konja, osim izdržljivosti, jest da može lako nositi 1/3 svoje težine, a ona premašuje težinu većine ostalih pasmina konja za 1,6 puta po kilogramu težine!

Islandski konji vrlo su snalažljivi i pametni, a takvi su kako bi preživjeli u blagim skromnim i klimatski teškim uvjetima. Njihove su kosti iznimno kompaktne.
Islandski konji žive u stadima na otvorenom prostorima.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

S treningom islandskih konja započinje se tek nakon četrnaeste godine, a oni postižu visoku starosnu dob od 35 do 40 godina. Većina ih može vući i nositi jahače do 30 godina starosti.

Islandski konji su jedinstveni zbog svojih osobina, od kojih svaka ima svoju neprocjenjivu praktičnu vrijednost. Izuzetno je udoban za jahača i brzo trči, tijekom jahanja ležerno prelazi krajolik preko brda. Ima tipični meki kas koji je slijed pokreta nogu: lijevo straga, lijevo sprijeda, desni stražnji i prednji desni zadnji - baš kao što je to i kod hoda, ali u kasu je to puno bržim tempom. Islandski konji na utrkama postižu veliku brzinu od 50 km / h, tijekom kojeg se noge kreću tako brzo da se čini kao da je prošla sjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stil jahanja na islandskim konjima je posebna kategorija i tehnika koja se uči u islandskoj školi jahanja.

Istina je da s islandskim konjem nećete zablistati u preskakanju prepreka, kao i u dresurama i ostalim kategorijama natjecanja u kojima se "veliki" konji natjeću, ne, ali  uživati ćete u dugim divljim turama jahanja koje zahtijevaju izdržljiva, sigurna, pouzdana, kooperativnog konja s nevjerojatnom orijentacijom, kojem je pokret u prirodi dio  svakodnevnog života. Islandski konj je plemenita životinja, koja se, naravno, mora podudarati s vašim životnim stilom.

U Europi postoji 160.000 islandskih konja od kojih je najviše (50.000) u Njemačkoj, a sam Island ima čak 80.000 konja. Islandski konji će definitivno osvojiti i mnoge druge zemlje sa svojim izgledom, karakterom i prekrasnim, udobnim torzom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pasmine pasa

Znate li koji je najjači pas na svijetu

Više s weba