NAJBOLJI ČOVJEKOV PRIJATELJ

Kakav je francuski buldog kao kućni ljubimac

Image

francuski buldog

Foto: www.pixabay.com

Francuski buldog trenutno je jedna od najomiljenijih i najpopularnijih pasmina u svijetu. U nastavku pročitajte po čemu se francuski buldog ističe od drugih pasmina

24.4.2019. u 20:35/ Život i stil

Engleski buldog, francuski buldog, španjolski buldog, aussie buldog, banter buldog i valley buldog neke su od najraširenijih pasmina buldoga u svijetu. Pasmine buldoga međusobno se razlikuju,a mi vam donosimo nekoliko informacija  koje će vam otkriti kakav je francuski buldog.

Francuski buldog ima prosječni životni vijek koji se kreće oko deset godina, iako velik broj buldoga zbog nekontroliranog uzgoja živi mnogo kraće.
Ima kratki rep, kratku i glatku dlaku te je idealan za život u stanu. Zbog svoje osjetljive prirode i zdravlja nikako nije pas za dvorište. iako na prvi pogled, sve pasmine buldoga djeluju kao temperamentne, živahne i pomalo agresivne, buldozi su zapravo dosta nježne prirode.

Francuski buldog, kao što se po njegovom imenu i može zaključiti, porijeklom je iz Francuske, ali danas ga nalazimo u svim dijelovima svijeta. Vrlo je popularan i u Hrvatskoj. Ova pasmina zanimljiva je po uspravnim ušima kojima se razlikuje od većine drugih pasmina. 

Francuski buldog je pasmina pasa koji se ubrajaju u pse za pratnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standardom su prihvaćene tri boje koje zvanično francuski buldog može imati, a to su bridle, fawn te pied boja. Naravno, ovo su standardi za natjecanja, u stvarnosti imamo razlika.
U prosjeku teže od deset do 13 kilograma, time da su ženke uvijek nešto lakše i sitnije. Dlaka im je kratka i sjajna koju nije potrebno šišati.
Francuski buldog ima tijelo koje je vrlo skladno i mišićavo zbog čega je i njihova kilaža nešto veća. 

Ova pasmina vrlo je privržena svom vlasniku i ne voli dugo ostajati sama pa morate biti spremni na to da će vas francuski buldog uvijek pratiti na svakom koraku.
Odličan je i s djecom. Zahtijeva mnogo pažnje zbog čega francuski buldog i nije kućni ljubimac za svakoga.

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Kao pasmina francuski buldog je vrlo osjetljiv zbog čega često znaju imati probleme s ušima, očima, kožnim alergijama, kukovima te srcem.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Dresura i odgoj pasa

Kakva treba biti prehrana štenaca od mjesec dana

Više s weba