Životinje i njihovo disanje

Kakvo je disanje životinja i kako se razlikuje

Image

Disanje životinja

Foto: www.profimedia.hr

Sisavci, ali i gmazovi i ptice, kao i izolirani vodozemci i vrste riba, kao i puževi imaju različito disanje, a više o tome kakvo je disanje životinja čitajte u nastavku

23.4.2019. u 20:53/ Život i stil

Disanje životinja služi za primanje i prijenos kisika iz vanjske sredine do pluća životinja, a nakon izmjene plinova prijenos štetnih plinova iz pluća u vanjsku sredinu.

Životinje koje žive u vodi,kao što su ribe,rakovi,školjke,dišu škrgama.

Postoje dvije tehnike za disanje životinja, a razlika dviju tehnika je u plućnom disanju i trbušnom disanju..
Ovisno o vrsti i složenosti organizma, u životinjskom svijetu su se razvili i posebni organi i načini za disanje životinja.
Disanje putem: kože, škrga, traheja i pluća.
Bez obzira na tip organa za disanje životinja, kod svih životinja disanje može biti unutrašnje i vanjsko.
Unutrašnje disanje životinja – razmjena gasova između krvi i tkiva.
Vanjsko disanje životinja – razmjena gasova između zraka i tjelesne tečnosti.
Izmjena plinova između plućnih alveola i krvi naziva se vanjsko disanje, a izmjena plinova između tkiva i krvi unutarnje disanje.
U abdominalnom disanju je također riječ o dijafragmatičkom disanju, jer zbog spuštanja i podizanja dijafragme, pluća se spajaju ili šire. 
Ljudi pripadaju rodu sisavaca, ali koriste kombinaciju obaju tehnika disanja. Pleura je napunjena tekućinom, zbog čega ne mijenja volumen. Iz tog razloga, pluća moraju slijediti ekspanziju tijekom inhalacije i izdisaja. Dišni putevi ispunjavaju zrak. Tijekom tog procesa dolazi do širenja alveola. Tijekom izdaha, mišići dišnoga mišića se opuštaju i pluća se ponovo spoje.

Disanje životinja - ptice
Ptice trebaju puno kisika za letenje. Pluća ptica su nepokretna, tj. ne ekspandiraju se kada se udahnu ili ugovore kada se izdahnu. Ptice imaju tzv. zračne vreće koje su duboko u tijelu. 
Postoji i disanje životinja koje dišu kroz nos. To su na primjer dupini, zečevi, razni glodavci, konji, morski lavovi, pa čak i kitovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
ptice

Žuna ptica - europska ptica koja upozorava na opasnost

Više s weba