mastiff

Kavkaski mastif: upoznajte ovu veličanstvenu pasminu

Image

Prije nego što se odlučite za nabavu kavkaskog mastifa, pročitajte nastavak članka upoznavajući se s njegovim karakteristikama i zahtijevima

23.5.2019. u 20:08/ Život i stil

Kao što i sama riječ govori, 'mastif' se prevodi kao velik, što vjerodostojno dokazuje i njegova veličina.

Mužjaci kavkaskog mastifa (tibetanskog mastifa) mogu narasti i do 71 centimetar te težiti oko 78 kilograma, ženke pokazuju manje vrijednosti na dimenzijama težine i visine. Nije pogrešno ni reći da je kavkaski mastif izrazito snažna pasmina koju odlikuje snaga prednjih noga, vrata te vilice.

Još neke od njegovih fizičkih karakteristika su velika glava, široka njuška, uši srcolikog oblika, smeđe oči te gusta i duga dlaka koja prevladava u crnoj, smeđoj ili riđoj boji. Dlaku je potrebno održavati redovitim četkanjem. Jednom godišnje tijekom razdoblja intenzivnog linjanja, četkajte ga svaki dan u trajanju od 30 minuta. 

Ova tvrdoglava pasmina kavkaskog mastifa koja očarava svojim zaštitničkim instinktom zahtijeva puno kontakta, kako s ljudima, tako i s drugim životinjama. Budući da će u određenim situacijama učiniti sve da zaštititi svoje bližnje, moguće je da će se prema nekima odnositi s blagom rezervom, sumnjičavo i posve oprezno. Ako će situacija to zahtijevati, postupit će i agresivno u svrhu zaštite.

Kavkaski mastif nad većinom pasa dominira svojom snagom i veličinom, stoga ga je potrebno naučiti disciplini što je čest problem. S dresurom je najbolje započeti u najranijem razdoblju života kako bi njegov tvrdoglavi karakter stavili pod kontrolu te preusmjerili njegovo ponašanje u pravom smjeru. Nikako ga nemojte fizički kažnjavati te povisivati ton glasa prilikom odgoja jer tako postižete upravo suprotno.

Obuku ove pasmine najbolje prepustite stručnjacima ukoliko sami nemate iskustva s već takvim psima. Ovaj doista inteligentan pas vrlo brzo može svladati dobivene naredbe koje će i kasnije koristiti upravo kako bi se svidio svojem vlasniku. Osim toga, pokazuje i dobre zdravstvene predispozicije. Smatran je jednom od zdravijih pasmina, a samo mali broj tibetanskih mastifa zapravo oboli tijekom svog života koji traje do 14 godina. Pojačana fizička aktivnost također može naštetiti Vašem psu pri čemu stradavaju kosti.

Osim umjerene fizičke aktivnosti, omogućite mu kvalitetnu prehranu s dovoljno vitamina i minerala. Nije pogodan za život u kući ili stanu, već za život u dvorištu. Imajte na umu da postavite dovoljno visoku ogradu, budući da prema nepoznatima znaju reagirati neprijateljski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su razlozi zašto se upravo ova pasmina smatra jednom od najskupljih na svijetu te su mnogi voljni platiti i do pola milijuna funti kada je u pitanju kavkaski mastif. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bodljikave životinje

Znate li čime se hrani jež

Više s weba