Ribe i morski svijet

Kirnja zubuša jedna od najvećih riba u Jadranu

Image

Kirnja zubaša

Foto: www.pixabay.com

Kirnja zubuša među najvećim je ribama u Jadranu. Kirnja je grabežljivac, predator, koji lovi drugu ribu, desetonožne rakove, jastoge i hobotnice

9.8.2018. u 17:48/ Život i stil

Kirnja zubuša je rasprostranjena na istočnom Atlantiku, od obala Portugala do Angole, kao i po cijelom Mediteranu pa je tako ima dosta i u našim krajevima.

Kirnja zubuša (lat. Epinephelus caninus), je riba iz porodice vučica (Serranidae). Živi na dubljem hridinastu i pjeskovitom dnu.

Kirnja obitava na dubinama preko 30 m, najčešće od 70 - 200 m dubine, premda zna biti i mnogo dublje, sve do 400 m dubine. Puno je rjeđa od kirnje goleme, ali je također cijenjeni trofej svih ribolovaca. Naraste do 150 cm duljine i preko 80 kg težine. Uobičajeni primjerci su manji od 35 kg.

Oblikom tijela je slična kirnji golemoj, smeđe je boje s tamnijim okomitim prugama na leđima. Karakteriziraju je ljuske kod gornje čeljusti koje ostale kirnje nemaju. Voli pjeskovita i muljevita dna ali uvijek u blizini procjepa i rupa gdje pronalazi skrovište i često na brakovima gdje uspješno lovi kao vrsni predator. Kirnja je proždrljiva i vrlo grabežljiva riba, ali nema mnogo zubiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirnja zubuša je vrsta kirnje koju zovu još i šarulja.

Kao i za ostale kirnja, i za zkirnju zubušu vrijedi lovostaj od početka srpnja do kraja kolovoza. 

Upravo se čita

Image
svjedok holokausta

Michael je bio dječak i pjevao operu u logoru Terezin. Skoro su svu djecu ubili. Preživio je zbog medvjedića

Kirnja zubuša se lovi parangalom, podvodnom puškom, udicom ili vršom, a meso joj je vrlo ukusno. Rijetka je i skupocjena na jelovnicima.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ribe

U koju riblju vrstu spada riba zvana aljaška kolja

Više s weba