Mačke kućni ljubimci

Koje porijeklo ima američka oštrodlaka mačka?

Image

američka oštrodlaka mačka

Foto: www.pixabay.com

Inteligentna mačka, nježna, mirna, umiljata. Društvena i prijateljski nastrojena prema ljudima ali i drugim kućnim ljubimcima. To je američka oštrodlaka mačka

16.11.2019. u 22:47/ Život i stil

Američka oštrodlaka mačka je vrsta mačke koja izvorno potiče s američkog tla i nastala je spontanom mutacijom u leglu mačaka, 1966. godine. 
Spontana mutacija je neobična ali ne i toliko rijetka pojava, a ova spontana mutacija kojom je nastala ova vrsta mačke odnosi se na pojavu rijetke i oštre dlake, uvijene i elastične poput žice. 

Ponosni roditelji ove rase bili su američke kratkodlake mačke uobičajene strukture krzna. 
Američka oštrodlaka mačka u nekim zemljama još uvijek nije potpuno priznata. Američka oštrodlaka mačka vodi poreklo od američke kratkodlake mačke, i danas se često križaju ove dvije vrste. Izvan Amerike američka oštrodlaka mačka i dalje je rijetka i neuobičajena.

  • Pirinejska divokoza  

Američka oštrodlaka mačka je rasa u koju ubrajamo u mačke srednje veličine, sa umjereno teškim kostima i jakim mišićima. 
Dužina glave je blago veća od širine, s proporcionalno zaobljenim očima i otvorenim, simpatičnim izrazom lica. 
Ima srednje kratku njušku i jaku bradu koja doprinosi izgledu četvrtastog oblika. Američka oštrodlaka mačka pojavljuje se u svim bojama, a osnovno obilježje rase je upravo dlaka elastična i uvijena poput žice. Iako je na dodir relativno mekana, pri svakom povlačenju vraća se u prvobitni oblik. Uobičajeno su teške 2,5 do 5kg.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Crne ptice

Životni vijek vrane - koliko žive vrane?

Više s weba