proizvođači kisika

Koje su najpoznatije biljke u Jadranskom moru?

Image
Foto: pixabay.com

Biljke u Jadranskom moru proizvode kisik, a uništavaju štetne tvari. Saznajte koje su neke od najpoznatijih

8.9.2019. u 0:00/ Život i stil

Morske su biljke prilagođene životu u vodi. One stvaraju kisik, a uništavaju amonijak i mnoge druge štetne tvari koje ribe ispuštaju. U nastavku saznajte koje su neke najpoznatije biljke u Jadranskom moru.

Alga caulerpa

Alge roda Caulerpa građene su od  stabalca debljine 2-3 mm i dužine do 2 metra, za podlogu pričvršćenih sitnim korjenjem dok se iz stabla prema svjetlu razvijaju listići. Nazivaju je "algom ubojicom" jer je vrlo agresivna i uništava ostalu vegetaciju.

Jadranski klobučić

U biljke u Jadranskom moru spada i klobučić, alga koja nalikuje na gljivu ili kišobran. Na tankoj nožici nalazi se klobuk s vidljivo izraženim radijalnim rebrima. Bijele je ili zelenkaste boje. U visinu naraste do 10 cm, dok je promjer klobuka do 12 mm. Nalazimo ga u Sredozemnom i Jadranskom moru. Svaki klobučić je zapravo jedna stanica koja ima više jezgri.

Crvena alga

Žive pričvršćene za kamenitu podlogu, ali i za školjke te se kalemi na drugim algama. Često su osjetljive na promjenu temperature vode. Obično su sitnije i nježnije od zelenih ili smeđih algi. Ne podnose valove zbog slabog korijenja pa se najbolje razvijaju u dubokim i mirnim vodama. 

Ovo su bile neke najpoznatije biljke u Jadranskom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Selice koje se obvezuju na cijeli život

Životni vijek roda - koliko žive ove selice?

Više s weba