Mnogi ih ne razlikuju

Koje su razlike između pčela i osa?

Image

Pčele i ose su za mnoge ljude slični kukci. No, među njima osobine koje ih razlikuju. Koje su to razlike između pčela i osa?

3.8.2017. u 15:11/ Život i stil

U prirodi mnogi ne znaju razlikovati pčele i ose i često ih miješaju. Nekoliko je razlika između pčela i osa po kojima ih možete razlikovati. Jedna od razlika između pčela i osa je dlakavost tijela.

Pčele su u pravilu dlakavije od osa, a dužina dlačica ovisi o vrsti. Ovce medarice, primjerice, uopće nisu dlakave. Za razliku od pčela, ose nisu dlakave, jedino se na stršljenima mogu naći kratke, rijetke dlačice.

Još jedna od razlika između pčela i osa je način života. Iako i jedne i druge žive u zajednicama, pčele žive u velikim zajednicama koje mogu brojati i preko 50 000 jedinki, dok ose, iako su društvene i žive u gnijezdima, imaju manji broj jedinki. Veličina osinjeg gnijezda ne prelazi više od 10 000 jedinki, čak štoviše, većina osa živi samostalno.

Glavna razlika između pčela i osa je način prehrane. Pčele se hrane nektarom i peludi iz cvijeća, za razliku od osa koje su većinom predatori. Ose se hrane muhama, gusjenicama i ostalim kukcima. Jedna od razlika između pčela i osa je agresivnost. Najbolje je smatrati sve ose opasnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osama je žalac poput igle i njime mogu bosti više puta, dok pčele žalcem koji je nazubljen mogu ubosti samo jednom, i potom umrijeti.

Razlika između pčela i osa je i jačina uboda. Osinji ubod je bolniji od pčelinjeg zbog većeg acetilkolina u otrovu, te kod osinjeg uboda postoji veća opasnost o alergijske reakcije u obliku anafilaktičkog šoka.

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
psi

Korejski jindo pas: pas koji će vas oduševiti

Više s weba