Ribe i morski svijet

Koje su zaštićene životinje u Jadranskom moru?

Image

zaštićene životinje u Jadranskom moru

Foto: www.pixabay.com

Pod morskim organizmima smatraju se i oni koji možda ne žive u moru ali životno ovise o njemu, kao npr. ptice o hrani pa su i oni zaštićene životinje u Jadranskom moru

23.8.2018. u 22:36/ Život i stil

Život u moru i zaštićene životinje u Jadranskom moru

Jadransko more je jedno od rijetkih mora koje se odlikuje velikom bioraznolikošću. 
Nažalost, mora se priznati i da su živi organizmi Jadrana i njihova staništa sve ugroženiji zbog onečišćenja mora otpadnim vodama, naftom i teškim metalima.

Ugroženi su i neracionalnim iskorištavanjem živih resursa i nepridržavanjem zakonskih propisa u dnevnom korištenju mora te odlaganja otpada, nasipavanjem i građevinskim zahvatima na obali, umjetnim uzgojem morskih organizama itd. 

Kao posljedice svega nabrojanoga, neke su vrste već nestale, opstanak nekih životinja u Jadranskom moru ozbiljno je ugrožen, a brojne su populacije morskih organizama prorijeđene. Zbog toga su neke životinje u Jadranskom moru zaštićene. Moramo biti svjesni da more nije neiscrpan resurs i nema neograničenu moć samoobnove pa se svi moramo pobrinuti za njegovo očuvanje kao i očuvanje zaštićenih životinja u Jadranskom moru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom o zaštiti prirode u Hrvatskoj su zaštićene životinje u Jadranskom moru
Tako su zaštićene sve morske kornjače, svi morski sisavci, školjkaš plemenita periska (Pinna nobilis), te puževi prugasta mitra (Mitra zonata) i tritonova truba (Charonia tritonis). Apsolutno je zabranjen izlov, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama! No, nažalost postoje i oni koji se toga ne drže.

Navesti ćemo samo neke zaštićene životinje u Jadranskom moru.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Prstaci, školjka koju mnogi vole, su zakonom zaštićene školjke, u Jadranskom moru pa ne prihvaćajte prstace u restoranima jer time kršite zakon i doprinosite uništavanju jadranske obale!

Image
Foto: Facebook (Blue World Institute)
Image
Facebook (Blue World Institute)

Morski konjić (Hippocampus sp.) ugrožena je vrsta u Jadranu. To dobroćudno i nježno morsko biće lak je plijen nesavjesnih ronioca. Vrlo je važno da ne podržavate ubijanje morskih konjića kupnjom osušenih primjeraka od prodavača suvenira!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plemenita periska (Pinna nobilis)j školjkaš koji je zaštićena Jadranska vrsta koja obitava na pjeskovitom dnu. Zabranjeno je njezino vađenje i stavljanje ljuštura u prodaju!

Dupini su zaštićene životinje u Jadranskom moru i to je vrsta čiji opstanak ugrožavaju sve ljudske aktivnosti na moru te na njih treba posebno paziti.
Sakupljanje bilo kakvih morskih organizama poput spužvi, školjki, morskih zvijezda, ježeva, puževa i drugih nije zabranjeno.

To su samo, recimo tako "benigne" rane koje pomnožene s tisuću ili desetke tisuća puta pokazuju katastrofu. Stoga ne zaboravite da su to živa bića a nikako suveniri niti igračke za djecu! 

Čuvajmo naše Jadransko more i život u njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ptice

Barske ptice ili ptice močvarice

Više s weba