štetnici

Koji su najčešći nametnici na pticama?

Image

papige tigrice pripitomljavanje

Foto: www.pixabay.com

Nametnici na pticama mogu itekako otežati svakodnevnicu vašim ljubimcima, a u nastavku saznajte kako ih prepoznati

14.9.2019. u 0:00/ Život i stil

U nastavku donosimo koji su najčešći nametnici na pticama.

Tekuti susivocrvene do tamnosmeđe boje i sišu krv. Ličinke i odrasli oblici tekuta napadaju uglavnom noću. Ptice su uznemerene, češu se, na na koži se može vidjeti mnogo uboda. Mlade ptice zaostaju u rastu. Kako ženke tekuti polažu jajašca u pukotinama u nastambama potrebno je provesti tretman u volijerama.

Pritom, ptice biste trebali iznijeti, a nastambe temeljito oprati i tretirati. Prskanje treba provesti 2-3 puta u razmacima od 7-9 dana. Ptice možete tretirati proizvodima koji sadrže karbamat ili pyretrum, ali u koncentraciji dozvoljenoj za ptice.

Najčešći nametnici na pticama su i grinje koje se nalaze na perju spadaju u skupinu Proctophyllodes, a javljaju se najčešće kod kanarinaca, no mogu se pojaviti i kod papiga. Perje ptica je neuredno i izlomljeno, perad se češe i oštećuje kožu i perje. Ova vrsta nametnika trajno se nalazi na pticama pa je potrebno tretirati samo njih. Možete pokušati nekim od preparata koji sadrže permetrin.

U skupinu grinja spadaju i šugarci. Šugu ptica uzrokuje vrsta Cnemidocoptes, a promjene se javljaju uglavnom kao zadebljanja na nogama. Šuga tigrastih papigica (knemidokoptoza) i nekih drugih vrsta 'sobnih ptica' te ptica iz prirode, jedna je od čestih parazitskih bolesti s kojom se susreću veterinari u maloj praksi, piše Dragica Nemeš, dr. vet. med.

Ovo su bili najčešći nametnici na pticama

Više s weba

Pročitajte još

Image
prehrana leptira

Znate li čime se hrane leptiri?

Više s weba