Morske životinje

Koliko poznajete morsku životinju zvanu riba golub

Image

riba golub

Foto: www.pixabay.com

Riba golub ima ukusno meso i vrlo je traženo kao ražino. Riba golub najčešće se priprema pržena na ulju ili kuhana tj. na lešo,a prije pripreme potrebno mu je oguliti kožu.

24.4.2019. u 21:04/ Život i stil

Morski golub ili riba golub (lat.Myliobbatis aquila, eng.Eagle ray) je riba iz porodice raža.
Riba sa hrskavičavim skeletom, košljoriba. Riba golub ima tijelo koje je široko i ima oblik romba. Promatran iz daleka riba golub liči na pticu u letu pa mu otuda i naziv.
Grudna peraja ne obuhvaća glavu kao kod pravih raža i žutulja, već ona slobodno štrči i njuška kod morskog goluba je zaobljena. 

Jedna od rijetkih riba Jadrana za koju se može reći da je opasna jer na repu ima otrovne bodlje koje mogu nanijeti poprilično bola i problema onima koje ubode. 
Koža mu je gola, bez krljušti i sluzava. 
Riba golub ima jedno leđno peraje uz koje je prisutna otrovna bodlja testerasto nazubljena. Rep je u obliku biča i dugačak.

Predstavnik ove porodice je golub kostir ili morski orao (Myliobatis aquila) koji na repu ima snažan troliki nastavak u vezi s otrovnom žlijezdom. 
Riba golub može dosegnuti širinu od 1,5 m. Živi na muljevitom i pjeskovitom tlu Atlantskog oceana, Sredozemnog i Jadranskog mora.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŽIVOTINJSKI SVIJET

Zanimljivosti o vukovima

Više s weba