psi

Koliko vode pije pas?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Kako i kod ljudi, tako i kod životinja, unos vode u organizam bitan je faktor za optimalno zdravlje organizma. Postavlja se pitanje koliko vode je potrebno psu kako bi njegovo zdravstveno stanje bilo na nivou.

24.7.2019. u 9:23/ Život i stil

Ako ste jedni od onih vlasnika koji svome psu vodu učine dostpunom tijekom cijelog dana, možda trebate razmisliti o tom svom koraku. Svako prekomjerno unošenje vode može biti štetno, baš kao i nedovoljno konzumiranje vode.

Jedini pravi način je kontrola pijenja vode Vašeg ljubimca, tako ćete biti sigurni da je unio dovoljne količine te da do komplikacija neće doći. Naravno, postoje individualne razlike među pasminama. Jednaka količina vode nije dostatna psu od 10 kilograma te onom od 40. Vodite li se kilažom svog ljubimca, imajte na umu da na svaki kilogram tjelesne težine ide 30-60 mililitara vode. Sukladno tome, dozirajte količine.

Osim kilaže, važni faktori su i prehrana psa, dob, godišnje doba, lijekovi te kretanje. Psi koji jedu suhu hranu imat će potrebu za više vode, kao i štenci kojima je potrebno dati pola šalice svaka dva sata. Česta greška vlasnika pasa je da nakon šetnje i tjelesne aktivnosti, psu daju da pije vode do iznemoglosti. Upamtite da je i svaki prekomjerni unos štetan te može uzrokovati komplikacije koje se mogu izbjeći pravilnom kontrolom. Vrućine dovode do pojačane potražnje za vodom. Uočite li da Vaš pas odbija piti vodu ili ju pak traži u nenormalnim količinama, to može biti jedan znak obolijenja.

Smanjeni unos označava bolesti poput pankreatitisa ili leptospiroze, a povećani dijabetes te razne infekcije. Preporuča se savjetovanje s veterinarom kako biste ustvrdili točnu dijagnozu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAJVAŽNIJU ULOGU IGRA GENETIKA

Životni vijek mačke: koliko dugo žive mačke

Više s weba