ljubav je obostrana

Dokazano: mačke ustvari vole ljude i samo se pretvaraju da su 'cool'

Image
Foto: Thinkstock

Uglavnom su u nekom svom filmu, ali to ni najmanje ne znači da mačke ne vole ljude s kojma žive. Dapače, vole ih više od hrane!

30.3.2017. u 7:55/ Marijana Markelić

Mačke volite ili ne volite. Uglavnom nema onog između. Razlog je uvriježeno mišljenje da su mačke nedruštvena, sebična i proračunata bića, za razliku od pasa.

No, zadovoljstvo nam je što sada možemo, potkrijepljeni dokazima, reći da to nije istina. Zahvaljujući novom istraživanju koje je provelo Sveučilište u Oregonu, znanstveno je dokazano da su mačke umiljate.

Štoviše, utvrđeno je da će mačka prije izabrati druženje s ljudima nego hranu. Da, da, dobro ste pročitali - ljudi su im draži od hrane. Ni za mnoge ljude se ne bi moglo reći da će, umjesto hrane, nešto drugo staviti na prvo mjesto. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

U eksperimentu je sudjelovalo 55 mačaka - dio kućnih, a dio iz skloništa za životinje. Svaka mačka stavljena je u samicu na dva i pol sata i mogla je izabrati između igračaka, hrane, mirisa i ljudi. Ispostavilo se da ih je većina vrijeme provela u interakciji s ljudima, a ne uz hranu ili igračke.

Nisu sve mačke do kraja sudjelovale u eksperimentu. Završilo ga je ukupno 39 mačaka - 19 ih je izabralo čovjeka, 15 hranu,  četiri igračke, a samo jedna mirise (krpu koja miriše na travu). Također, treba naglasiti da nije bilo razlike u ponašanju kućnih i mačaka iz skloništa.  

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj pokus, iako proveden na malom uzorku, pokazao je da su mačke itekako društvena i privržena bića, što će vam potvrditi svatko tko ima mačku za kućnog ljubimca.

Njezin šarm i je u tome da vam, ako vas ne poznaje, neće odmah skočiti u krilo - pa ne bi ni vi tako postupili, zar ne? Isto tako, neodoljiva je kad se gura gdje joj nije mjesto - ako listate novine, leći će vam baš na članak koji ste namjeravali čitati, a ako radite na računalu, sjest će na tipkovnicu.

Ako živite u kući, a ona slobodno šeta okolo, nerijetko će vas "počastiti" večerom - na kućnom pragu čekat će vas skakavac, vrabac, buba, a ako ste zaslužili, možda čak i neki konkretniji zalogaj - golub ili poveći miš

Nije smisao, reći će vam ljubitelji mačaka, da vas ona prati u stopu kao što to čini pas ili da je morate voditi svugdje sa sobom. Samostalna je i svojeglava, ali isto tako vrlo privržena. Kao što vama treba prostora, tako treba i njoj. Potpuno fer, zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odgoj kućnih ljubimaca

Znate li koliko psi nose mlade?

Više s weba