KUĆNI LJUBIMCI

Maltezer: Kakva je njega maltezera?

Image
Foto: Pixabay

Njega maltezera mora započeti dok je on još štene. Njega od malih nogu je bitna kako bi maltezer shvatio da je to njegova dnevna rutina.

27.11.2018. u 10:27/ Život i stil

Svi koji imaju maltezera znaju da je njegova dlaka sklona petljanju, to često zna stvarati bolne 'čupove' dlaka koji se moraju rezati. Njega maltezera bi trebala započeti što ranije kako bi se on naviknuo i shvatio da je to dio njegove svakodnevice. Iako će se možda u početku buniti, kasnije će početi uživati u uređivanju i njezi.

Kakva je njega maltezera?

Češljanje dlake je jako bitno, a za to vam trebaju čak tri vrste četki - pin brush četka, inox češalj i slicker četka. Ako vaš maltezer ima dugačku dlaku, češljanje je potrebno najmanje jednom dnevno. Dok ga četkate, poželjno je dlaku malo namočiti grooming sprejem kojeg možete kupiti u svakom dućanu za kućne ljubimce. 

Kupanje maltezera trebalo bi se odvijati u prosjeku svakih 15 dana ako je riječ o kućnom psu. Naravno, ako se uprlja nakon svake šetnje, možete ga saprati s toplom vodom i posušiti - nije potrebno svaki put koristiti preparate za kupanje. Za vrijeme kupanja, šamponiranja i ispiranja morate izbjegavati uši i oči - to su jako osjetljiva područja kod takvih pasa. Sušiti ga možete fenom, na srednjoj toplini.

Šamponiranje je proces oko kojeg je dosta veterinara podvojen og mišljenja. Budući da je maltezer sklon kožnim bolestima, trebalo bi pripaziti koje šampone koristite za kupanje te koliko često ih upotrebljavate. Pretjerano korištenje čak i onih najboljih šampona uzrokovat će perutanje kože, suhoću, ispadanje dlake, žutilo dlake i crvenilo kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregled ušiju obavlja se jednom tjedno. Uši su im osjetljive te treba paziti stvaraju li se krastice, nakuplja li se prljavština i slično. Maltezeri su jako osjetljivi na gljivične infekcije koje se najčešće stvaraju i razvijaju u ušima. Stoga, kontrola ušiju je obavezna!

Ako maltezera naučite na rezanje noktiju i njegu šapica - nećete imati problema. Njihovi noktići se trebaju rezati svaka dva do tri tjedna kako im predugi notki ne bi smetali dok hodaju. 

Upravo se čita

Image
IZNENAĐUJUĆA REAKCIJA

Poznati hrvatski olimpijac stao u obranu MMA borca s Platka: 'Branio se, nije prvi napao'

Njega očiju bitna je isto kao i njega ušiju. Oči su jako osjetljivo područje na koje treba pripaziti. Pretjerano suzenje očiju može dovesti do stvaranja gljivica i gljivičnih infekcija. Ako osjetite neugodan miris - odvedite ga veterinaru. Mokro područje oko očiju čisti se posebnim maramicama i nježnim vaticama. 

Njega zubiju mora biti svakodnevna. Za pse postoje specijalne paste za zube, vodite za ispiranje, gelovi i četkice. Mlatezera treba naviknuti na svakodnevno čišćenje zubiju i usne šupljine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Šuma zimi

Životinje koje ne spavaju zimski san

Više s weba