prijeti im istrebljenje

Medvjedi u Hrvatskoj - koliki je stvarni broj medvjeda u Hrvatskoj?

Image
Foto: Thinkstock

Medvjede u Hrvatskoj može se pronaći na području Like i Gorskog Kotara, no koliko medvjeda naseljava to područje?

15.11.2017. u 16:24/ Život i stil

Medvjedi u Hrvatskoj rasprostranjeni su na području Gorskog Kotara i Like, a iako se govori o brojci od 1100 medvjeda, stručnjaci i udruge za zaštitu životinja, tvrde kako je broj medvjeda u Hrvatskoj daleko manji od brojke koja se prezentira.

Brojke govore kako je prije rata na teritoriju Hrvatske bilo oko 450 medvjeda, no slijedom ratnih zbivanja i miniranja staništa te izgradnjom novih cesta, staništa medvjeda u Hrvatskoj su kompromitirana.

Osim toga, odstrijel i krivolov medvjeda u Hrvatskoj je višestruko povećan. Naime, na područjima za koja se zna da medvjedi u Hrvatskoj borave, organizira se lov na medvjede.

Za desetak tisuća kuna može se kupiti dozvola za lov medvjeda, a za dodatne 4 000 kuna za lovce će biti organiziran smještaj i organizacija lova, odnosno klopka u koju će se zakopati strvina na koju će medvjed doći i tako olakšati posao lovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, lovcima će se pripremiti sva dokumentacija te obrada i priprema "trofeja kao tepih", to jest, iskuhavanje lubanje i guljenje kože.

Stoga, nije teško zaključiti, kako ne samo da medvjeda u Hrvatskoj ima puno, već medvjedima u Hrvatskoj prijeti istrebljenje.

Upravo se čita

Image
OVO JE SVE

Ovo je najlegendarniji video 'trenera svih trenera': 'Gaziš ko slon, a ne ko srna ko što ja oću'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
samotnjaci aktivni noću

Znate li što jede jež?

Više s weba