Ribe i morski svijet

Morski puž zekan - zastrašujući puž nježnoga imena

Image

Morski puž zekan

Foto: www.pixabay.com

Morski puž zekan može biti prilično zastrašujuć ako ga sretnete u plićaku, posebno ako ga slučajno dotaknete plivajući u moru, no nemojte se bojati

9.8.2018. u 19:44/ Život i stil

Morski puž zekan (lat. Aplysia) su rod iz porodice Aplysiidae. To su goli morski puževi iz reda Opistobranchia s dva para ticala, mrke boje koji su vremenom izgubili kućicu. Ona se još samo kao rudiment nalazi u unutrašnjosti njihovog tijela.

Neke vrste mogu doseći ogromnu veličinu. Primjer je morski puž zekan ili Aplysia vaccaria koji veličinom i do 75 cm spadaju među najveće poznate puževe. Ti ogromni ljigavci mogu postići težinu od čak 15 kilograma. Naročito veliki neuroni čine morskog puža izvrsnim objektom istraživanja.

Uz puno mašte, stražnja ticala morskih zekana neke podsjećaju na zečje uši, pa je otuda došlo ime morski puž zekan za cijeli ovaj rod.

Neke vrste morskog puža mogu plivati uz pomoć bočnih nabora, druge su pravi bentosi.

Morski puž zekan, ljigavac, ima osobitost da radi obrane izbaci oblak intenzivno ljubičaste boje. Oni boju za ovaj oblak dobivaju iz pojedenih crvenih algi, a pored toga, radi zaštite od neprijatelja, u svom tijelu odlažu otrov Aplysiatoksin, koji dobivaju hraneći se plavim algama. Poznate su i neke druge vrste plavih algi iz rodova Schizothrix i Planktothrix koje također sadrže Aplysiatoxin.

Ako vam netko kaže da ih je strah puževa, vjerujte mu jer Aplysia vaccaria ili morski puž zekan, iako bezopasan, prilično je dobar razlog za strah.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kukci i pauci

Oleandrov ljiljak - koliko poznajete kukca zvanog Oleandrov ljiljak

Više s weba