Ribe i morski svijet

Murina riba - ukusna riba iz mračnih dubina

Image

murina riba

Foto: www.pixabay.com

Murina riba danju je skrivena u pukotinama podvodnih stijena odakle joj viri samo glava, a neprestano otvorene ralje pune oštrih zuba djeluju zastrašujuće

11.8.2018. u 22:10/ Život i stil

Murina riba (lat. Muraena) su rod riba iz porodice Muraenidae, iz razreda zrakoperki. Rod murina obuhvaća 10 vrsta. U Jadranu živi Murina žutošarka (Muraena helena).

Murina je riba opasnog izgleda pa je mnogi ne bi ni svrstali u ribe. Snažnog je ugriza i otrovne krvi. Zbog njezinog zmijolikog oblika ne volimo je vidjeti. Izduženog je i sluzavog tijela bez ljuski. 

Murina riba ima oštre i vrlo opasne zube pa prilikom kontakta treba biti vrlo oprezan. Smeđe je boje, prošarana točkama i mrljama nepravilnog oblika žućkaste boje. Prsnih i trbušnih peraja ova riba uopće nema.  Zube nema samo u čeljustima, nego i na nepcu i u kostima ždrijela! Murina može narasti do 8 kg težine, a prosječni primjerci su teški oko pola kilograma.

Murina riba živi u južnom i srednjem Jadranu dok je na sjevernom dijelu gotovo nepoznata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voli kamenita dna gdje pronalazi skrovišta u brojnim rupama i procjepima odakle vreba žrtve, koje munjevito napada hvatajući ubojitim zubima. 
Svoje utočište napušta samo noću kada ide u potragu za hranom.

Murina riba živi na dubinama od 5 do 50 metara, ali rado se spusti i do 120 metara, a možemo je sresti i u samom plićaku.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Životinje

Koje životinje spavaju zimski san?

Više s weba