Kukci u kući

Osa zemljarica - Najopasnija vrsta osa

Image

osa osa

U Hrvatskoj obitavaju sve vrste osa, ali najčešća i najopasnija vrsta ose je upravo osa zemljarica. Osa zemljarica ima drugačiji žalac kojim može ubosti i nekoliko puta

19.7.2018. u 1:46/ Život i stil

Osim pčela, osa, komaraca i muha, neželjeni i pomalo opasni posjetioci naših vrtova i šuma, ali ponekad i stanova su i ose zemljarice. Obično iz nalazimo vani i gotovo uvijek rade zemljano osinje gnijezdo po kojem su dobile i ime.

Svatko želi opušteno uživati uz kavu na svojoj terasi ili balkonu,ali zato morate znati i  kako se riješiti osa, a posebno osa zemljarica. Svi vole buđenje prirode, ali istovremeno počinje se buditi i onaj dio koji mnogima najviše smeta , a to su - kukci.

Neki od tih kukaca mogu biti opasni jer prenose razne bolesti i prljavštine, a mogu izazvati i različite alergijske reakcije kod ljudi.

Osa zemljarica je vrlo agresivna, leti brzo i snažno napada. Žalac joj je građen kao i kod običnih pčela, ali on nakon uboda ostaje zaboden u koži. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemljarice su prepoznatljive su po brzini. Rubovi očiju su im žuti, a na tijelu imaju mnogo žutih šara. Narastu i do veličine od 2 centimetra.
Osa zemljarica aktivna je od svibnja do rujna, a hrane se voćem i nektarom cvijeća. 

Vrlo je važno znati da se mora biti na velikom oprezu pri suzbijanju svih vrsta osa, a posebno osa zemljarica. Prije nego li krenete u napad na osinje gnijezdo morate biti sigurni o kojoj se vrsti osa radi, odnosno da li je ta vrsta opasna ili ne. 

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Ako sumnjate da je osinjak koji namjeravate napasti upravo osinjak ose zemljarice, budite jako oprezni i ne pokušavajte ništa naglo učiniti.  Morate znati i da, ako pošpricate osinjak s nekim sredstvom, sve će se ose naglo uznemiriti i dignut će se cijeli roj. 

Ako slučajno dođe do uboda, morate se što prije maknuti jer će miris ispuštenog žalca privući ostale ose.  Ako je osinjak velik, budite jako oprezni. U tom slučaju pozovite stručnjake za deratizaciju kako ne bi došlo do neočekivanih situacija, uboda ili reakcija. Uništavanje osa i ostalih sličnih kukaca mora se izvoditi jako oprezno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se još možete riješiti osa zemljarica?

Osim što možete koristiti repelente i sprejeve protiv osa i drugih kukaca, postoji i bezbolnije rješenje, izradite mamac za ose. Uzmite bocu od 1,5 – 2 litre na kojoj ćete napraviti rupu. Zatim tu bocu kroz tu rupu prepoloviti na dva dijela. 

U donji dio boce ulijte pivo ili neki slatki sok. Ose jako vole slatko i pivo koje ih privlači.   Prerežite bocu pa prvim dijelom boce poklopite drugi dio boce koju ste odrezali, ali ju okrenite naopako. Tako će ose letjeti oko te boce umjesto da lete oko vas i smetaju vam.

Ose će upadati u tu smjesu, a vi ćete moći bezbrižno nastaviti svoj posao ili uživanje u vrtu. Možete kupiti i već napravljene mamilice za ose u trgovinama s opremom za uređenje doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek imajte na umu sljedeće činjenice: 

  • Ose ne vole crvenu boju pa je možete iskoristiti za bojanje neke veće površine koja će ih, tako obojana odbijati
  • Privlači ih žuta i bijela boja pa njih svakako izbjegavajte

Ako vam se ose slučajno približe, ne smijete mahati rukama jer one napadaju samo u obrani. Ose ne podnose esencijalne mirise eukaliptusa, metvice i pelina, kao ni miris samih biljaka tijekom rasta, pa ih možete slobodno posaditi u većim količinama ili koristiti samo njihove esencijalne mirise.

Ako vas ipak ubode osa na ubod odmah stavite leda, octa i sode bikarbone.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
mačke

Mačje godine - koliko mačke imaju 'ljudskih godina'?

Više s weba