Dresura pasa

Otkrijte kako naučiti psa da vrši nuždu vani na najbezbolniji način

Image
Foto: Pixabay

Mnogi se novopečeni vlasnici pasa pitaju kako naučiti psa da vrši nuždu vani. Uz puno strpljenja možete ga naučiti već u najranijoj dobi. Saznajte kako

29.11.2018. u 19:10/ Život i stil

Za nove vlasnike pasa male su lokvice i 'bombice' u stanu prava noćna mora. Nije lako naučiti mladog psa da obavlja nuždu vani, ali to je itekako potrebno - što zbog higijenskih razloga, što zbog zdravlja psa. 

Kako naučiti psa da vrši nuždu vani? 

Mladi psi često jednostavno ne shvaćaju da nuždu ne smije obavljati u zatvorenom prostoru. Za njega je to samo još jedan pokušaj komuniciranja s okolinom i ne razumije da možda nije prihvatljiv. Isto tako, štenad ne prepoznaje mirise drugih pasa, a naučit će da mora nužditi vani samo uz puno vašeg strpljenja. 

Većina se vlasnika pita kako naučiti psa da vrši nuždu vani, ali istina je da će to biti dugotrajan proces. Sve do nekoliko mjeseci starosti psi nemaju sposobnost zadržavanja mokraće i stiskanja mokraćnog mjehura. Imajte zato razumijevanja za neočekivanu mokraću po stanu. 

Pokušajte prepoznati kada se vaš pas mora obaviti stvari. Najčešće postaju nemirni, čučnu, vrte se ili njuškaju. Čim to uočite odmah izvedite psa van. Ponavljajte tu praksu, a kada obavi nuždu vani pohvalite ga i potapšajte. Uparit će vašu reakciju s izlaskom na nuždu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrudite se voditi ga što češće u šetnji, a najkorisnije je izlaziti uvijek u isto vrijeme. Tako će i pas stvoriti naviku nuždenja u određeno vrijeme. Prekorite ga ako se pomokri kad se vratite iz izlaska, ali nemojte čekati da ga kaznite jer neće više shvaćati zašto se ljutite. 

Najlakši način kako naučiti psa da vrši nuždu vani je jednostavno biti uporan. Pratite znakove, čim primijetite da mora na nuždu izvedite ga van i nagradite u početku. Uskoro će mu to postati sasvim normalno, a vi više nećete imati lokvice po stanu. 

Upravo se čita

Image
stižu nove cijene

RTL Danas doznaje: Od utorka poskupljuje gorivo. Provjerite koje bi trebale biti nove cijene!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mačke kao ljubimci

Tjeranje mačaka – na što paziti i kako maci olakšati taj period

Više s weba