Snaga pčelinjeg društva

Pčela radilica - vrijedan član pčelinjih zajednica

Image

pčela, pčele pčela

Pčele radilice čine snagu pčelinjeg društva obavljajući u njemu sve poslove, osim razmnožavanja. Upoznajte najmnogobrojnije članove pčelinjih kolonija

3.8.2017. u 10:43/ Život i stil

Pčele radilice su spolno nerazvijene ženke pčela koje u pčelinjem društvu obavljaju sve poslove. Hrane i njeguju maticu, skupljaju nektar, hrane leglo, skupljaju cvjetni prah, propolis, grade saće, održavaju temperaturu i vlažnost zraka u košnici, proizvode mliječ i med, brane košnicu od uljeza.

Pčele radilice su stalni i najmnogobrojniji članovi pčelinjeg društva koje ima između 15 000 i 20 000 pčela radilica, ali njihov broj se za vrijeme proljeća i na početku ljeta povećava. Broj pčela radilica tada može dosezati čak 80 000.  

Život pčela radilica je kratak i traje u prosjeku od 30 do 45 dana, s tim da u drugoj polovici ljeta ili u jesen žive nekoliko mjeseci, dok ljeti, pčele radilice žive jedva četiri ili šest tjedana.

Tokom ljeta nekada dnevno ugine i preko 1000 pčela radilica iz jedne košnice, ali se to ne primjećuje i ne odražava na radnu sposobnost društva zbog njegovog ubrzanog razvoja i novih mladih pčela.

Po lijepom vremenu, ukoliko nema vjetra pčele radilice mogu letjeti brzinom do 45 km/h, a u potrazi za hranom mogu letjeti 4 i više kilometara dalje od košnice.

Pčele radilice se zbog obavljanja svih funkcija u pčelinjem društvu dijele na grupu kućnih pčela radilica i grupu pčela radilica letačica.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
MALE PASMINE

Saznajte koji su najmanji psi idealni za držanje u stanu

Više s weba