Pčele i kukci

Pčele medarice - najpoznatije vrste pčela

Image

život pčela - Zanimljivosti

Foto: pixabay.com

Zanimljivo fosilizirano otkriće, sačuvano u jantaru, govori da su se pčele medarice na Zemlji pojavile prije 100 milijuna godina, a danas postoji oko 20 000 vrsta pčela

7.9.2018. u 15:12/ Život i stil

Pčele medarice (lat. Apis) spadaju u rod opnokrilaca (Hymenoptera) i vrlo su razvijeni kukci.  Nastale su na području Afrike, Europe i Bliskog istoka pa se dijele na afričke, orijentalne i europske podvrste. Postoje mnogi povijesni izvori koji govore upravo o ovim malim bićima. Još su Egipćani mislili da su pčele nastale iz suza Ra-boga Sunca, a Grci su pričali da su pčele čuvale Zeusa dok je bio mali i hranile ga medom.

Pčele medarice pripadaju člankonošcima, tijelo im je građeno od hitina i sastoji se od glave, prsa i zatka. Na prsima imaju tri para nogu i dva para tankih krila. 

Usta su im građena od dva dijela : prednji dio kojim grize i stražnji dio koji je zapravo rilce pomoću kojeg pčela usisava tekućinu. Na nogama pčele medarice imaju košaricu, tj. udubljenje s dlačicama gdje spremaju nektar.

Pet očiju nalazi se iznad usta pčele medarice koje joj služe za raspoznavanje nekih boja dok neke druge boje uopće ne može vidjeti. Zanimljivo je da pčela vidi samo plavu i žutu, ali i ultraljubičastu koju pak čovjek ne može vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako lošeg vida pčele medarice imaju vrlo razvijen osjet njuha, a ta osjetila smještena su na vrhu ticala.  Zadak se sastoji od devet kolutića na kojemu su voskovne žlijezde koje izlučuju tvar za izgradnju saća. Na zatku je i nazubljeni žalac koji je za pčelu jedina obrana. 

Žalosna činjenica je da pčela medarica nakon uboda ne može izvući žalac pa se on otkine, a ona ugiba. Otrovni sastojak ispušten pri ubodu je melitin i vrlo je opasan za ljude koji su na njega alergični. 

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Zajednica jedinca pčele medarice jedna od najorganiziranijih zajednica u prirodi. Vrlo je slična ljudskom društvu u Srednjem vijeku - ima kraljicu i njene podanike. 
U pčelinjoj zajednici se nalazi tri vrste pčela : matica, radilica i trut.

Pčelinji razvoj obuhvaća četiri stadija koja imaju embrionalni i postembrionalni razvoj.
Pčele medarice ubrajamo u holometabolne kukce, što znači da prolaze kroz četiri stadija razvoja ili metamorfozu, a uključuje:  Jaje (Ovum); Ličinku (Larva); Kukuljicu (Pupa); Odrasli stadij (Imago).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pasmine pasa

Znate li koji je najjači pas na svijetu

Više s weba