Ptice ljubimci

Personata papagaj: upoznajte svog sljedećeg kućnog ljubimca

Image
Foto: Pixabay

Personata papagaj jedna je od najposebnijih vrsti papiga. Osim izgledom, odlikuje se i svojim druželjubivim karakterom. Upoznajte ove simpatične ptice

21.1.2019. u 19:17/ Život i stil

Personata papagaj zapravo se zove crnoglava papiga. To je naziv za vrlo malenog, afričkog papagaja koji je česti kućni ljubimac. Popularan je zbog svojih bijelih krugova oko očiju pa ga mnogi zovu i ljubavni papagajem. 

Ova ptica zapravo originalno živi na prostorica Tanzanije i Kenije, a obitava u drveću. Prvi se put spominje 1887. godine, a danas je personata papagaj omiljena kućna papigica. Radi se o melnoj ptic, velikoj samo 15 centimetara s krilima dužine 9 centimetara. 

Ženke su veće od mužjaka, ali njezine su boje manje intenzivne. Ove se papige ističnu zelenim perjem, a imaju crne vrhove i prsa žute boje. Glava im je crna, a mogu na vratu imati prsen. Personata papagaj, međutim, može biti i drugačije obojen zbog mutacija uzrokovanih uzgojem. 

U prirodnim uvjetima žive u velikim jattima kako bi lakše našle hranu. Vi ih u krletki pretežito hranite sjemenkama, bobicama i voćem koje obožavaju. Budući da su ovo vrlo društvene papige, polako postaju ugrožene i sve ih je manje u divljini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kućni ljubimci

Zanima vas kada štenci progledaju?

Više s weba