Ptice ljubimci

Plava ara: što znate o ovoj istrijebljenoj ljepotici?

Image
Foto: Pixabay

Inspirirala je crtić Rio, a nedavno se našla na popisu istrijebljenih životinja. Plava ara ptica je o kojoj mnogi ne znaju puno. Otkrijte što krije plavo perje

19.1.2019. u 18:58/ Život i stil

Plava ara zove se još i Spix's Macaw, a jedna je od najpopularnijih papiga na svijetu. Nažalost, nedavno se našla na listi gotovo istrijebljenih vrsti. 

Nadahnula je i poznati crtić Rio, a najlakše ju je prepoznati po prekrasnim nijansama plave boje na njezinom perju. U mlađoj dobi noge su im sivkaste boje, a s vremenom postaju sve tamnije. Imaju izrazito crne oči i klju, a dugačke su do pola metra. 

Plava ara voli letjeti i može težiti do 3 kilograma i cijenjeni je kućni ljubimac pa se tako njene cijene kreću i oko nekoliko stotina dolara. Njezina prehrana uključuje lješnjake, sjemenke, kokos te voće.

Dolazi iz Brazila, a nedavno je svijet potresla vijest da plava ara više ne postoji u diviljini. Uništavanje šuma i njezinog prirodnog staništa potpuno je istrijebilo ovu atraktivnu vrstu. Međutim, postoji nada da će se uz razne programe are u zatočeništvu jednog dana ipak vratiti u divljinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
autentična životinja

Koala zanimljivosti: Saznajte nešto o ovoj preslatkoj životinji

Više s weba