Morski list

Raža riba - opasan stanovnik morskih dubina

Image
Foto: pixabay.com

Raža ribu lako se može prepoznati po veoma spljoštenom tijelu i proširenim grudnim perajama koje leže sa strane ražina tijela čime, tijelo raža ribe, čine još širim

14.7.2017. u 12:34/ Život i stil

Zbog svog izgleda u obliku lista ili ploče u obliku romba, raža riba, popularno se naziva morski list. Karakterizira spljošteno tijela i jako sužen rep.  

Gornja površina tijela raža ribe je prilagođena okolini i tamnije pigmentirana, dok je donja strana tijela svijetlija jer ne sadrži nikakve pigmente. Na leđnoj gornjoj strani, raža ribe, nalaze se oči, a na trbušnoj strani su usni i nosni otvor i škržni prorezi.

Raža riba na leđima ili repu ima otrovnu bodlju koja joj služi za obranu,a neke vsrte raže posjeduju električni organ kojim eventualnog napadača mogu napasti prilično snažnim elektroškom.

Raža riba je bogata nezasićenim masnoćama koje ju čine korisnom za organizam, jer pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, poboljšava koncentraciju, a predstavlja i bogat izvor minerala i vitamina koji su dragocjeni za pravilan rad živčanog sustava. Osim toga, kalorijska vrijednost raža ribe je veoma niska, te je ova riba stoga pogodna i za djetalnu prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
zakon

Pas u stanu zakon: Koji zakoni vrijede kada je riječ o držanju pasa u stanu?

Više s weba