Otrov na bodljama

Riba pauk - najotrovnija riba Jadranskog mora

Image
Foto: PHOTOS.COM

Riba pauk obitava u vodama s pjeskovitim dnom gdje leži napola ukopan u pijesak čekajući plijen

13.7.2017. u 15:52/ Život i stil

Od ribe pauk najčešće stradaju kupači koji nagaze na nju. Riba pauk, naime, kad osjeti opasnost nakostriješi bodlje i miče njima. Najotrovnije ribe jadranskog mora su paukovke. U Jadranu žive četiri vrste pauka, a najzastupljeniji su pauk bijelac, pauk mrkalj, pauk crnac i pauk žutac.

Riba pauk prosječne je težine 0,15 kilograma, no može narasti i do 40 centimetara i težiti do 1,5 kilograma. Riba pauk je proždrljiva riba koja se najčešće hrani sitnim ribama, rakovima i mekušcima, odnosno, malim organizmima koji se kreću morskim dnom. 

Riba pauk mrijesti se u lipnju i srpnju i tada se pojavljuje u manjim skupinama.Meso ribe pauk je tvrdo, bijelo i veoma ukusno.  

Otrov ribe pauk je smješten na bodljama prve leđne peraje i u bodlji škržnog poklopca. Kod ribe pauk, kao i kod ostalih vrsta paukova, otrov djeluje na živčani i krvožilni sustav čovjeka. Nakon uboda ribe pauk javlja se bol koja u periodu od 30 minuta postaje nepodnošljiva i može trajati do 12 sati, nakon čega slijedi povraćanje, visoka temperatura i nesvjestica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bol se prvo javlja na mjestu uboda, a zatim se širi duž cijele noge ili ruke, koji su najčešće mjesto uboda. Ubodna rana koju učini riba pauk dosta krvari, a mjesto uboda najprije pobijeli, a kasnije poprimi crvenu i plavu boju. Svi riblji otrovi su termolabilni, odnosno, uništava ih visoka temperatura, pa tako i otrov ribe pauk

Zato se preporuča ubodeno mjesto što prije uroniti u vodu zagrijanu do temperature koju osoba može izdržati i držati u njoj od 30 do 90 minuta. Obavezno je potražiti liječničku pomoć.

Upravo se čita

Image
OKO 5 UJUTRO

FOTO Teška prometna nesreća kod Murske Sobote! Sletio autobus, troje poginulih i više ozlijeđenih

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
SPREMNI DOČEKAJTE PRINOVE

Vrijeme okota: saznajte koliko mačka nosi mačiće

Više s weba