Ribe i morski svijet

Riba romb - bijela riba neobičnog izgleda

Image

Riba romb - bijela riba neobičnog izgleda

Foto: www.pixabay.com

Riba romb odnosno rumbač ili dijamant, u cijelom Jadranu je vrlo rijetka riba, a u nekim dijelovima je čak i potpuna nepoznanica, provjerite zašto

11.8.2018. u 23:00/ Život i stil

Riba romb (lat.Scophthalmus maximus), češće obitava u sjevernom dijelu Jadrana nego na južnom, a najčešće se lovi oko Rijeke i Kvarnera i to u vodama oko Suska te na području Medulina, Barbata i u Novigradskom moru.

Kod nas naziva još i iver, pasara, ploča, iverak.

Riba romb je bijela riba vrlo atraktivnog izgleda, naročito kad su u pitanju oni veći kapitalni primjerci. Plosnatog je oblika, kao što i samo ime kaže - u obliku romba. 
Vrlo je sličan ribi list ali tamnije je boje. Može narasti čak do 95 cm dužine i dostići do 10 kg težine. Takvi primjerci su ipak vrlo rijetki. No, ulovljeni su i puno veći primjerci romba do 18 kilograma težine. 

Romb se može naći na području istočnog Atlantika, po cijelom području obale Europe, kao i po cijelom Mediteranu i Crnom moru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riba romb ima vrlo ravno, spljošteno tijelo s neobično malim očima koje su smještene na jednoj strani tijela. S gornje strane tijelo joj je zelenkasto smeđe do smeđe žute boje, a posuto je s malenim bijelim i crnim točkicama. Romb može doživjeti starost od nevjerojatne 22 godine. 

Riba romb voli muljevito i pješčano dno i tu ćemo je najčešće pronaći. Skriva se na samom dnu i to na dubinama od 10 do 15 metara. 

Upravo se čita

Image
ANALIZA SKY NEWSA

Zašto je toliko žrtava potresa u Siriji i Turskoj? Nekoliko je razloga

Po prirodi bi se riba romb trebala nalaziti u jatima, ali zbog svoje brojnosti u Jadranu je uglavnom riba samac. Ukusna je bijela riba od koje se rade riblji specijaliteti.

Riba romb ima mogućnost prilagodbe pa iskorištava strukturu tijela i boje da se stopi s okolišem i kamuflira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Peradarstvo

Sussex kokoši - najproduktivnija vrsta kokoši

Više s weba