Postaju sve egzotičnije

Ribe Jadranskog mora - sve što o njima trebate znati

Image

Neke ribe Jadranskog mora imaju otrovne bodlje, ali ima i onih koje imaju otrovan ugriz ili pak otrovno meso

5.7.2017. u 14:46/ Život i stil

Jadransko more oduvijek je poznato kao more bogato ribom, no povećanjem temperatura ribe Jadranskog mora postaju sve egzotičnije. Trenutno bilježimo 454 različite riblje vrste, no njihov broj neprestano raste i mnoge ribe jadranskog mora još nisu evidentirane. 

Egzotične ribe u Jadran dolaze kroz Gibraltarska vrata, ali i iz Crvenog mora, preko Sueskog kanala. Neke najcjenjenije ribe jadranskog mora su kirnja, zubatac, iglun, tuna i gof.

Osim riba koje su cjenjene i od strane ribara, ali i kuhara i kupača, u Jadranskom moru žive ribe koje su otrovne i koje kupači često ne prepoznaju. Neke ribe Jadranskog mora koje su otrovne imaju otrovne bodlje, ali ima i onih koje imaju otrovan ugriz ili pak otrovno meso.

Najotrovnije ribe Jadranskog mora su:

Škarpina, koja naraste do 40cm i ima otrovne bodlje. Najčešći simptom uboda je crvenilo i manja bol.

Morski pauk je riba kojoj su otrovne samo bodlje koje se nalaze na leđnoj peraji i škrgama. Postoje četiri vrste morskog pauka i sve četiri žive u Jadranskom moru. Nakon što vas morski pauk ubode osjetit ćete bol koja će se postupno povećavati do nepodnošljivosti.

Ukoliko vas ribe jadranskog mora nekada ubodu  najbolje je ranu što prije zarezati i isisati otrov, te podvezati ranu. Važno je znati da sve riblje otrove visoka temperatura uništava tako da se ubodenim osobama preporuča da ubodeno mjesto što prije urone u što topliju vodu i drže između 30 i 90 minuta, ovisno koliko mogu izdržati.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mačke kao ljubimci

Gliste kod mačaka: kako ih prepoznati i ukloniti

Više s weba