nacionalni park

Risnjak životinje: Koje su najpoznatije životinje koje žive na Risnjaku?

Image

crveni ris

Foto: www.pixabay.com

Na Risnjaku žive razne zanimljive vrste životinja, a u nastavku saznajte koje su to najpoznatije Risnjak životinje

1.11.2019. u 0:00/ Život i stil

Područje Risnjaka je i tijekom povijesti i danas životni prostor smeđeg medvjeda, vuka i risa. Broj divokoza opada i njihovo ponovno uvođenje u prirodu  jedan je od akcijskih planova u okviru Plana upravljanja. Populacija običnih jelena i srna je premala za kapacitet staništa. Prisutna je i divlja svinja čija je populacija stabilna. U nastavku saznajte koje su Risnjak životinje.

Risnjak životinje:

Ris je vjerojatno najrjeđa i najskrivenija  zvijer koja obitava u Europi. Samo rijetki lovci ili prirodoznanci pronalaze tragove risa ili samu životinju. Risa ima tako malo da ga se rijetko vidi i njegova se prisutnost često previdi. Osim toga, ris je također kumovao

Vuk je naveden kao ugrožena vrsta na Crvenom popisu IUCN-a i zakonom je zabranjen njegov lov. Glavna staništa vukova u Hrvatskoj su krški ekosustavi koji se nalaze u Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji, gdje živi većina vučje populacije.

Kroz LIFE Projekt zaštite i upravljanja vukovima u Hrvatskoj u Nacionalnom parku Risnjak i oko njega stalno se putem radio-telemetrije prate dva vučja čopora (Risnjački čopor i Snježnički čopor). 

Smeđi medvjedi se u Hrvatskoj istražuju naročito u predjelu oko Nacionalnog parka Risnjak i to od 80-tih godina prošlog stoljeća. Tipično obitavalište svakog pojedinog medvjeda veće je od prostora Nacionalnog parka, što znači da je za očuvanje medvjeda i ostalih velikih zvijeri granica Nacionalnog parka premala.

Sada znate koje su najpoznatije Risnjak životinje kako piše na službenim stranicama Nacionalnog parka Risnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Peradarstvo

Uzgoj patke japanke u Republici Hrvatskoj

Više s weba