Ptice

Saznajte sve o sovama

Image

sve o sovama

Foto: www.pixabay.com

Sove su karakteristične po svom okruglastom izgledu i uspravnom držanju, a u nastavku možete pročitati više jer pišemo sve o sovama

19.2.2020. u 23:24/ Život i stil

Teško je reći sve o sovama u ovako malo prostora, ali izvući ćemo neke najzanimljivije detalje o sovama.
Sove imaju velike oči i kratak zaobljen kljun te meko i gusto perje.
Osim europskog malog ćuka i sove močvarice široko rasprostranjene Euroazijom, gotovo su sve vrste sova aktivne noću. Sjeverna sova i snježna sova – dvije vrste koje nalazimo na Arktiku – uglavnom love za svijetlih noći arktičkog ljeta i za vrijeme nekoliko svjetlijih sati tijekom hladnih, dugih zima.

Snježna sova ima mračnu, oštro zakrivljen kljun koji izbija iz svijetlog lica. Snježna sova jedna je od najrazličitijih i prepoznatljivijih sova na svijetu.
Sova hrani mladunca u gnijezdu i to je ono što stavljamo na prvo mjesto kada govorimo sve o sovama.
Kad pronađu partnera, sove mu cijeli život ostaju vjerne. Uglavnom ne grade gnijezda, već svoja jaja ostavljaju u dupljama drveća, udubinama stijena ili udubljenjima u tlu. Na jajima leži ženka, a mužjak joj donosi hranu. Ptići napuštaju gnijezdo prije nego postanu sposobni za let, ali ostaju u blizini gnijezda, penju se po granama i glasanjem obavještavaju roditelje o svom položaju.
Sova, koja živi na najsjevernijim dijelovima našeg planeta, odlično se prilagodila surovim uvjetima života u tajgama i tundrama. Muške snježne sove izvrsno su kamuflirane i imaju nekoliko polja koje se lako mogu zamijetiti.Briljantne žute oči snježne sove jedna su od njegovih najrazličitijih osobina. Snježna sova ima vrlo okruglu glavu, a kada je smješten u svoj tipični položaj, čini se da ima vrlo malo vrata. Sveukupno, snježna sova ima veliki, okrugli oblik. Ovisno o kutu od kojeg se promatra ptica, može se činiti više kao ovalni ili suženi oblik.

Sve o sovama završiti ćemo detaljima njihovog osjetila vida i sluha koja su izuzetno dobro razvijena. Lijevo i desno od očiju smještene su sovine uši u obliku malih otvora koji su zaštićeni perjem i nisu na istoj razini - jedno se nalazi više, a drugo niže u odnosu na oči. Baš ta asimetričnost ušiju daje im trodimenzionalnost zvuka. Sluh im je vrlo osjetljiv i zahvaljujući tome svoj plijen mogu locirati i u potpunoj tami. Imaju izvrstan vid koji je jednako dobar po dnevnom svjetlu kao i u mraku.
Neke od najpoznatijih vrsta su: kukuvija, ušara, ćuk, šumska sova, sivi ćuk...

I ono najvažnije, sova je danas ugrožena, ali i zakonom zaštićena vrsta. Sada znatesve o sovama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
LABRADOR KAO KUĆNI LJUBIMAC

Životni vijek labradora: koliko dugo živi labrador?

Više s weba