školjke Jadranskog mora

Školjke Jadrana imena - znate li koje školjke žive u Jadranskom moru?

Image
Foto: pixabay.com

Jadransko more bogato je biljnim i životinjskim svijetom, posebice školjkama. Koja su imena školjki Jadrana?

23.10.2017. u 13:18/ Život i stil

Jadransko more stanište je mnogim algama, ribama i školjkama, od koji su mnoge karakteristične isključivo za Jadransko more. Znate li koje školjke žive u Jadranskom moru i koja su imena školjki Jadrana?

Školjka Jadrana imena kunjka najraširenija je školjka Jadranskog mora. Kod nas je poznata pod imenom mušula, papak i kunka, a diljem svijeta nosi naziv Noina arka jer izgledom podsjeća na barku. Ova školjka najčešće obitava na tvrdim podlogama u dubinama do 10 metara.

Još jedna od školjki koje žive u Jadranu je dagnja. Osim u istočnom Jadranskom moru, dagnje se mogu pronaći u Crnom moru i dijelovima Atlantskog oceana.

Dagnje se hrane planktonom pri čemu filtriraju morsku vodu, a u jednom satu mogu profiltrirati i do 7 litara vode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školjka Jadrana imena kamenica je morska školjka koja je rasprostranjena u Antlantiku, Crnom moru i Sredozemlju, a u Jadranskom moru postoje i uzgajališta.

Meso kamenice je kvalitetno i smatra se delikatesom, a najčešće se jede sirovo s nekoliko kapi limunovog soka iako se može jesti i pečena, odnosno kuhana.

Upravo se čita

Image
sporno postupanje policije

Riječani najavili prosvjed zbog tučnjave na Platku. 'Institucijama svi trebamo biti jednaki'

Jakobova kapica je endemska vrsta u Sredozemnom moru, a u Jadranu je još uvijek prilično česta. Ova školjka Jadrana imena čančula, kako ju mnogi znaju lepezastog je oblika i može narasti do 15 centimetara.

Jakobova kapica se za razliku od ostalih školjki kreće i to otvaranjem i zatvaranjem ljušture čime stvara pritisak koji ju pokreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kukci

Znate li što bubamare jedu?

Više s weba