Pčele i kukci

Solitarna pčela - najbolji oprašivač voćnjaka

Image

Solitarna pčela najbolji oprašivač voćnjaka

Foto: www.pixabay.com

Solitarna pčela je kukac prisutan u oprašivanju flore iz davnina. U organskim zasadima aronije i drugih voćnih vrsta primjenjuje se upravo solitarna pčela

7.9.2018. u 23:17/ Život i stil

Divlja solitarna pčela ili pčela samica, ne živi u košnicama, ne roji se pa otud i njezino ime. Nemaju maticu, niti radilice i sve rade same.

Solitarna pčela je rod iz porodice Megachilidae. Jedna solitarna pčela oprašuje jednako efikasno kao i 120 pčela medarica, a leti već pri temperaturama od 8°C. 

Zanimljivo je da za oprašivanje jednog hektara komercijalnog nasada jabuke treba 500 ženki solitarne pčele, ili pak tri košnice pčela medarica s ukupno 60.000 radilica.
Posebno mjesto među kukcima koji su vrlo korisni u voćarstvu zauzima solitarna pčela koja doprinosi oprašivanju voćaka i u uvjetima nižih temperatura, pa voćari, osobito oni koji se bave ekološkim voćarstvom i proizvodnjom krušaka, trebaju pridavati više pozornosti izgradnji nastambi za njih.

Svoja gnijezda ovi oprašivači pregrađuju i zatvaraju blatom. Zovu ih i "pčelama voćnjaka" jer se pojavljuju rano u proljeće kada se mogu vidjeti na rascvjetanim voćkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solitarna pčela leti pri nižim dnevnim temperaturama nego pčela medarica. Ovi oprašivači osobito su korisni u oprašivanju kruške, ali i aronije i drugih voćnih vrsta.
Solitarna pčela leti uokrug 200 - 250 m od svog gnijezda-kućice. Stoga ako želite efikasno oprašivanje voćnjaka u blizini rasporedite kućice od barske trstike, natkrivena staništa od drveta, izbušenih drvenih blokova, siporeks-blokova i šupljikave cigle. U blizini voćnjaka dobro je postaviti i barsku trstiku, zemlju, pijesak i vodu ili pak gotove kupljene kućice. 

Image

Solitarna pčela najbolji oprašivač voćnjaka

Foto: www.pixabay.com
Image

Solitarna pčela najbolji oprašivač voćnjaka

www.pixabay.com

Važno je znati da solitarna pčela nije u kompeticiji s pčelom medaricom ili pak bumbarom. Dapače, njihovim zajedničkim radom povećat će se broj zametnutih plodova u voćnjacima. Ako su u vrijeme cvatnje loše vremenske prilike, onda glavnu ulogu u oprašivanju voća ima bumbar i solitarna pčela.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Za razliku od drugih insekata koje u toku svog životnog ciklusa izlegnu stotine jajašca, solitarna pčela izleže maksimalno 30 jajašca na godinu pa se stoga jako teško oporavlja od neželjenih posljedica koje im čovjek nanese upotrebom zaštitnih sredstava u poljoprivredi.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
BOLESTI NA KOŽI PASA

Kožne bolesti pasa: najčešća kožna oboljenja kod pasa

Više s weba