ŽIVOT KUKACA

Što rade kukci u proljeće

Image

Znanost o kukcima

Foto: www.pixabay.com

Kukci u proljeće, kada dani postanu topliji, svake godine iznova se pojave u našoj okolini, tako kukci u proljeće skakuću, zuje i lete na sve strane kao da nikada nisu ni nestali

25.4.2019. u 11:33/ Život i stil

Kukci u proljeće su rado viđeni gosti na livadama, kao da nam govore, novi životni ciklus počinje, uživajmo u proljeću.

Kukci ili insekti su najbrojnije životinje na svijetu i tvore oko 75 posto životinjskog carstva. 
Do sada ih je otkriveno oko 800.000 vrsta, ali pretpostavka je da ih je čak i 10 milijuna. 
Kukci su šesteronožni beskralješnjaci s oštrim osjetilnim organima, od kojih valja izdvojiti ticala. Neki žive u kolonijama.

Kukci biljojedi oštećuju usjeve i urod voćaka, drvoredi termiti uništavaju kuće i namještaj, a paraziti šire zaraze.  
Mnogi su, međutim, kukci i korisni, posebice kukci u proljeće. Tako, pčele prave med, bubamare se hrane drugim kukcima koji oštećuju i uništavaju vrtno bilje), a dudov svilac proizvodi svilu.

Sve češće ljudi u svojim vrtovima i dvorištima izrađuju takozvane hotele za kukce koji kukcima pružaju zaklon tijekom zime, mjesto na koje se mogu zavući, a tijekom ljeta stanište za život jer kukci u proljeće su dobrodošli i pomažu u očuvanju prirodne ravnoteže u vrtovima i voćnjacima.

Kukci u proljeće užasavaju neke ljude, koji se plaše već same pomisli na provođenje vremena na otvorenom gdje mogu doći u doticaj s raznim bubama.
Mnogi kukci nisu opasni za čovjeka, pa ipak – malo je onih kojima su dragi. Naprotiv, mnogi osjećaju odbojnost, pa i strah od nekih vrsta, čak i kada nije riječ o fobiji.

A sada kada znamo što rade kukci u proljeće, recimo i gdje kukci odlaze zimi. Mnogi odrasli kukci uginu. Njihova jaja i mladunčad, međutim, prežive na zaklonjenim mjestima pa kukci u proljeće tako ponovno kreću u život. Neki kukci preživljavaju studen pomoću hibernacije.
Kukci u jesen migriraju na jug, poput nekih vrsta skakavaca, ali kukci koji se vraćaju na proljeće nisu one iste jedinke koje su otišle u jesen.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
štetnici

Kukci koji jedu drvo: Kako ih prepoznati i spriječiti?

Više s weba