Psi ljubimci

Švicarski planinski pas: upoznajte pasminu koja će vas oboriti s nogu

Image
Foto: Pixabay

Švicarski planinski pas upravo je onakav kakvim ga zamišljate - ogroman. Međutim, otkrijte što se skriva iza tog glomaznog izgleda

19.1.2019. u 17:36/ Život i stil

Švicarski planinski pas jedan je od onih koji izgledom može malo prestrašiti zbog veličine i mišićavosti, a zapravo se iza svega toga krije velika maza. U nastavku otkrijte sve o ovoj pasmini.

Povijest

Švicarski planinski pas dolazi u četiri izdanja, a najveći je upravo veliki 'švicarac'. Najvjerojatnije dolazi od tibetanskih mastifa, a prvi je put registriran 1909. godine. Kroz povijest je doživio nekoliko kriza u uzgoju zbog neispravnog parenja. Međutim, zdravlje im se potpuno oporavilo nakon što je u Švicarskoj kreiran poseban program za zaštitu pasmine.

Izgled

Prepoznat ćete švicarskog psa po veličini. Visinom se kreću između 60 i 70 centimetara,a  težnom mogu doseći čak 73 kilograma. Ima trobojno krzo čija je osnovna boja crna, a onda se nalaze bijele i smeđe šare. Dlaka je vrlo gusta, a švicarski planinski pas je mišićave i jake građe.

Karakter

Radi se o inteligentnoj, neustrašivoj i društvenoj pasmini. Švicarski pas se izrazito veže za vlasnika i onoga tko mu je autoritet. Odličan je pas čuvar i budnim okom prati sve one koji se približe njegovoj obitelji. Ponekad je tvrdoglav ipa s dresurom treba krenuti što ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlično se slaže s djecom i drugim ljubimcima, ali potrebno ga je socijalizirati od najmlađe dobi jer se radi o jakom psu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bodljikave životinje

Znate li čime se hrani jež

Više s weba