Riječne ribe

U koje vrste riba spada dunavski losos?

Image

dunavski losos

Foto: www.pixabay.com

Koje vrste riba poznajete, a znate li u koje se vrste riba se ubraja dunavski losos ? Više o vrsti dunavski losos možete pročitati u nastavku

23.2.2020. u 13:45/ Život i stil

Dunavski losos spada u najpoznatije vrste pastrva koje možete naći u Hrvatskoj.
Ribiči je zovu "Dunavski losos, pošto živi i jedino je ima u dunavskom slivu. Ima izduženo valjkasto tijelo, sa snažnim zubima i jakom gubicom.
Mladica (Hucho hucho) – poznata kao i dunavski losos – jedna je od najpoznatijih i najugroženijih vrsta u Europi.
Ako ste se ikada pitali koje vrste pastrva postoje onda možda i niste čuli da postoji i dunavski losos  koji je zapravo i jezerska pastrva. 
Pojedine vrste pastrva žive pretežno u vodama Sjeverne polutke, mrijeste se zimi. U riječnih i jezerskih vrsta postoji mnogo varijeteta. U našim rijekama, potocima i jezerima živi Dunavski losos  ima vrlo sitne krljušti, koje čvrsto naliježu na tijelo pa ih je stoga teško uočiti.
Najpoznatija je potočna pastrva (Salmo trutta fario), koja živi u gorskim vodama, a u jezerima živi jezerska pastrva (Salmo trutta lacustris), koja naraste i do 1 m.
Dunavski losos  je riječna riba, u nekim krajevima zovu je i jezerska pastrva, a poznata je po crvenim točkama i pjegama na tijelu. 
Crvenih pjega obično ima manje nego crnih. 
Najpoznatiji dunavski losos je Salmo trutta fario, koja živi u gorskim vodama, a u jezerima češće živi jezerska pastrva (Salmo trutta lacustris) ili dunavski losos.
Po dimenzijama mladica riba je najkrupnija pastrmska riba dunavskog sliva, pa je poznata i kao dunavski losos.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SPREMNI DOČEKAJTE PRINOVE

Vrijeme okota: saznajte koliko mačka nosi mačiće

Više s weba