Riječne ribe

U koje vrste riba spada jezerska zlatovčica

Image

jezerska zlatovčica

Foto: www.pixabay.com

Koje vrste riba poznajete, a znate li u koje se vrste riba se ubraja jezerska zlatovčica? Više o vrsti jezerska zlatovčica za vas donosimo u nastavku

24.2.2020. u 0:01/ Život i stil

Jezerska zlatovčica Arctic char, (Salvelinus alpinus salvelinus), 

Jezerska zlatovčica se odlikuje izduženim tijelom, nešto višim nego kod srodne vrste – potočne zlatovčice.Mrijesti se na pjeskovitom ili šljunkovitom dnu jezera s izraženijom strujom vode i u pritokama jezera i vodenih akumulacija. Ženka, obično uz obalu, polaže 3.000-6.000 jaja.


Jezerska zlatovčica ima vrlo sitne krljušti, koje čvrsto naliježu na tijelo pa ih je teško uočiti. 
Prve žbice u grudnim, trbušnim kao i u podrepnom peraju su bijele. Leđa su zelenkastocrna, bokovi tijela srebrenasti, a trbuh je bijel. Na tijelu se uočavaju svijetle ili roskaste pjege. 
Intenzitet obojenosti uveliko zavisi od uvjeta staništa, a u periodu mriješćenja svi dijelovi tijela poprimaju intenzivniju obojenost. Period mriješćenja jezerske zlatovčice je od novembra do januara, zavisno od meteoroloških uvjeta. Spolnu zrelost jezerska zlatovčica postiže od treće do pete godine života. 
a. U vode bivše Jugoslavije jezerska zlatovčica je introducirana iz alpskih jezera 1943. godine, prvo u Bohinjsko jezero, a zatim u Veliko Plivsko jezero  i Ramsko jezero. Bilećko i Trebinjsko jezero su također (1970. godine) poribljena ovom vrstom. Ima i je i u Kotlaničkom i Štirinskom jezeru na Zelengori, te Zaneskom jezeru kod Bugojna. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Životinje

Koje životinje spavaju zimski san?

Više s weba