Ribe

U koje vrste spada pišmolj riba?

Image

pišmolj riba

Foto: www.pixabay.com

Koje vrste riba poznajete i znate li u koje se vrste riba se ubraja pišmolj riba? Više o vrsti pišmolj riba za vas izdvajamo u nastavku

24.2.2020. u 9:55/ Život i stil

Pišmolj riba spada u razred bakalara (Gadiformes).
Pišmolj riba se može naći u Jadranu gdje je relativno i brojan, no pišmolj riba više vole hladnije i duboke oceane tako da su oni gospodarski najvažnije vrste sjevernoeuropskih zemalja. 

Pučinska i Velika ugotica (Merlangius merlangus) ili Pišmolj riba za koju se sumnja da bi mogla živjeti na dubinama južnog Jadrana sličnog su izgleda kao i mol (oslić)

Donedavno su svi bili svrstani u istu obitelj (Gadidae) ali su nedavna istraživanja pokazala da se vrste podosta razlikuju...
Razredi riba viša su stepenica od obitelji u klasifikacijskom stablu. Razred bakalara (Gadiformes) u Jadranu je relativno brojan, no ove ribe više vole hladnije i duboke oceane tako da su oni gospodarski najvažnije vrste sjevernoeuropskih zemalja. 
Donedavno je i pišmolj riba bila svrstana u istu obitelj (Gadidae) ali su nedavna istraživanja pokazala da se vrste podosta razlikuju. 

Pišmolj je pak tradicionalna riba koja se lovi parangalima, udicom i naročito koćama. Ugotice žive na dnu po danu, a noću se izdižu s dna tražeći hranu sve do površine. Hrane se usnulim ribama ili pučinskim rakovima na koje naiđu. Boja im je olovnosmeđa s gornje strane dok je odozdo bijelosrebrnasta. Zanimljivo je da pišmolja u sjevernom Jadranu smatraju najobičnijom ribom, dok je u ostalim dijelovima Jadrana i u Mediteranu izrazito rijetka jer je to riba sjevernih mora Atlantika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŽIVOTINJSKI SVIJET

Zanimljivosti o vukovima

Više s weba