bolesti psa

Upala pluća kod pasa: Koji su simptomi i kako je liječiti?

Image
Foto: Pixabay

Upala pluća kod pasa česta je bolest ovih životinja, a veterinaru se morate obratiti čim primijetite dolje navedene simptome

11.5.2019. u 22:56/ Život i stil

Upala pluća kod pasa je, kao i kod čovjeka, bolest respiratornog sistema. Zarazna je i može biti izazvana bakterijama, virusima, gljivicama, parazitima, alergijskim ili drugim infekcijama. Javlja se često kao sekundarno oboljenje uslijed neke druge bolesti jer je tada imunitet znatno oslabljen. U nastavku saznajte koji su simptomi bolesti i kako se liječi

Simptomi upale pluća su prvotno visoka temperatura i otežano disanje. Ponekad disanje može biti i bolno. Javlja se kašalj koji može biti ili suh ili produktivan, kao i žućkasto-bijeli iscjedak iz nosa. Pas gubi apetit, mršavi, brzo se umara, naročito pri većem naporu, depresivan je i letargičan.

Zbog otežanog disanja se javlja iscrpljenost, a može doći i do povraćanja, ako su kašalj i sluz veoma izraženi. Upala pluća kod pasa može donijeti i šuštanje koje dolazi iz plućnog tkiva.

Veterinaru se treba obratiti čim se primijete prvi simptomi. On će postaviti dijagnozu kliničkim pregledom psa, analizom krvne slike i pregledom rendgenskog snimka prsnog koša.

Najprije će ustanoviti koji je uzrok upale pluća. Bakterijska upala liječi se primjenom antibiotika koji se mogu dati preko injekcije ili oralnim putem, a ostale se liječe simptomatski. Ako je u pitanju upala kao sekundarno oboljenje, prvotno treba primijeniti terapiju za primarno oboljenje, pa onda liječiti i upalu.

Upala pluća kod masa može biti i teži slučaj pa se često dešava da pas bude priključen na infuziju. Uslijed jako otežanog disanja, životinja se priključuje i na kisik. Osim odgovarajućih lijekova, u toku terapije ljubimac treba dobiti i kombinaciju vitamina i minerala u cilju jačanja imuniteta i stabilizacije općeg stanja organizma.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Peradarstvo

Znate li koliko patka leži na jajima?

Više s weba